Oslo 13.01.2021
Nei til EU aksjonerer utenfor Høyesterett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyesterett har tillatt Nei til EU å reise sak om EUs tredje energimarkedspakke i den såkalte Acer-saken. En historisk avgjørelse, mener organisasjonen.

Høyesterett slår fast at domstolene i prinsippet kan prøve om Stortinget gikk fram i samsvar med Grunnloven da det ga sitt samtykke, opplyser retten.

Kjernen i saken er Stortingets vedtak fra våren 2018 om å si ja til at Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke. Vedtaket ble fattet med alminnelig flertall.

Myndighetsoverføring

Nei til EU mener imidlertid at vedtaket innebærer en så stor myndighetsoverføring til EU at Stortingets vedtak krever tre firedels flertall etter Grunnloven.

Staten mente at søksmålet må avvises fordi det ikke gjelder en slik konkret rettstvist som kan reises for domstolene. Tingretten og lagmannsretten ga staten medhold i dette. Også for Høyesterett er det i denne omgang bare spørsmål om hvorvidt søksmålet skal fremmes for retten.

Godt fornøyd

Nei til EU er meget fornøyd med at Acer-søksmålet skal prøves for rettsapparatet.

– Dette er en historisk avgjørelse som gjør det mulig å håndheve Grunnlovens vern om norsk suverenitet, sier leder Roy Pedersen.

– Vi noterer med interesse at Høyesteretts flertall anfører at EUs energibyrå Acer via Esa kan fatte vedtak av betydning for Statnett, og at det er Efta-domstolen, og ikke norske domstoler, som skal behandle og eventuelt bøtelegge ved brudd på retningslinjer og pålegg, sier Pedersen videre.

Staten står på sitt

Høyesterett er delt når det gjelder hvordan grunnlovsspørsmålet kan prøves. Retten delte seg i et flertall på tolv og et mindretall på fem når det gjelder under hvilke omstendigheter grunnlovsspørsmål kan prøves.

Til NTB opplyser olje- og energiminister Tina Bru (H) at hun tar til etterretning at Høyesterett har fastslått at denne typen stortingsvedtak må kunne prøves av domstolene.

– Saken vil nå gå tilbake til Oslo tingrett. Der vil staten fastholde at stortingsvedtaket om tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke fra mars 2018 var fullt ut i tråd med Grunnlovens krav, sier Bru.

Rødt: Ikke avgi suverenitet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes står fast ved at EU ved Acer får makt over norsk energipolitikk, noe partiet er imot.

– Stortinget kan ikke avgi suverenitet til organisasjoner Norge ikke er medlem av, uten at det vedtas med tre firedels flertall. Det er bra at Høyesterett nå tar opp denne saken. Rødt har stemt for å få en slik juridisk avklaring. Stortinget må beholde makta over energipolitikken vår, ikke flagge den ut til EU, sier Moxnes til NTB.

Også Senterpartiets Emilie Enger Mehl er glad for avgjørelsen.

– Det er veldig positivt at dette får en skikkelig behandling, sier hun til Nationen.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.