Generalsekretær i AUF Sindre Lysø i den nyåpnede utstillingen i 22. juli-senteret 26. juni 2020. Utstillingen er oppført midlertidig i påvente av at den nye høyblokka skal bli ferdig. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Trøndelag AUF vil avskaffe tikronersmedlemskap, og påtroppende AUF-leder Emilie Græsli er enig. Men generalsekretær Sindre Lysø protesterer og sier at man ikke kan avskaffe noe som landsmøtet har vedtatt. Tikronermedlemskapet har gitt AUF urettmessig offentlig støtte og masse negativ PR.
Trøndelag AUF vil avskaffe omstridte billig-medlemskap i fylkespartiet. Det kan de ikke gjøre, sier generalsekretær Sindre Lysø i AUF.
Trønderne svarer med å varsle landsmøte-kamp om tier-medlemskap, skriver Adresseavisen lørdag.
AUFs praksis med å tilby medlemskap for ti kroner har skapt reaksjoner, etter at VG i januar avslørte at de fleste tier-medlemmene forsvant etter det første året.
Det har også vært murring i moderpartiet om at tier-medlemmene gir AUF uforholdsmessig makt i Arbeiderpartiet. Et Ap-lag i Trondheim har foreslått at tier-medlemmene ikke skal kunne ha stemmerett i Arbeiderpartiets møter.
Tirsdag denne uken sa påtroppende leder i AUF, Emilie Græsli, i Adresseavisen at Trøndelag AUF skal slutte med tier-medlemskap.
Men det er ikke bare å slutte med det, ifølge generalsekretær Sindre Lysø.
– Et fylkeslag kan ikke la være å tilby et medlemskap som landsmøtet har vedtatt. Intensjonen bak introduksjonsmedlemskapet er at man som ungdom skal ha en lav terskel til å engasjere seg politisk, sier Lysø.
Vil avskaffe
Emilie Græsli kommenterer beskjeden fra generalsekretæren slik i en SMS til Adresseavisen:
– AUF i Trøndelag kommer ikke til å verve tikronersmedlemmer. Generalsekretæren har rett i at det formelt fortsatt vil eksistere et slikt medlemskap i de nasjonale vedtektene, og det vil jeg gå i front for å avskaffe på neste landsmøte.
Oslo AUF trikset med tallene for å få støtte
VG har avslørt at Oslo AUF oppga feil tall til Oslo kommune for å få støtte per medlem. Oslo kommune satte en regel om at antall tikronersmedlemmer ikke måtte overskride 40 prosent. To år fikk ikke AUF støtte fordi man overskred grensen, men det kom man unna med ved å levere «justerte» tall.
Det er ikke første gang AUF er tatt i medlemsjuks.
Oslo AUF fikk 827.500 kroner i tilskudd fra kommunen på to år, etter at de oppga feil medlemstall, ifølge en gjennomgang VG har gjort.
Organisasjonen skal ha oppgitt feil medlemstall i to søknader i 2016 og 2017 som ga dem 827.500 kroner i støtte som de ikke var berettiget til, skriver avisen.
Bakteppet i saken er de mange såkalte 10-kronersmedlemmene til Aps ungdomsorganisasjon. VG har tidligere skrevet om hvordan AUF har vervet tusenvis av medlemmer til kun 10 kroner i medlemsavgift mot normalt 50 kroner. Praksisen er lovlig, men omstridt innad i Ap.
Men for å få tilskudd av Oslo kommune, kan ikke andelen 10-kronersmedlemmer være mer enn 40 prosent av medlemsmassen. Forskriften til kommunen sier at minst 60 prosent av medlemmene må være såkalt «tellende medlemmer», som betyr at de må ha betalt minst 50 kroner i årskontingent og være under 26 år.
Forskjellige tallI 2015 og 2016 fikk Oslo AUF ikke tilskudd fordi andelen 10-kronersmedlemmer var for høy. De to neste årene endret fylkeslaget hvilke medlemstall de oppga til kommunen, og andelen 10-kronersmedlemmer utgjorde ikke lenger mer enn 60 prosent av medlemsmassen, viser VGs gjennomgang.
Samtidig viser ungdomspartiets egne interne dokumenter og møteprotokoller fra de samme årene at de hadde langt flere medlemmer enn de rapporterte inn til støtteordningen.
I søknaden for 2017 oppga AUF i Oslo å ha 874 medlemmer i 2015. Tilskuddet i 2017 var basert på medlemstall fra 2015. Men årsberetningen viser at de hadde 2.332 medlemmer i 2015, ifølge VG.
I søknaden året etter skrev AUF at de hadde totalt 711 medlemmer. Den interne årsberetningen viser imidlertid at de hadde hele 1.622 medlemmer totalt.
– Er i prosessFylkesleder i Oslo AUF Varin Hiwa skriver i en epost til NTB at fylkeslaget nå er i gang med en grundig gjennom gang av organisasjonens tidligere søknader sammen med Oslo kommune.
– Vi ønsker få oversikt over eventuelle usikkerheter, og dersom noe uregelmessig har skjedd, ønsker vi å finne ut av dette sammen med Oslo kommune og revisor, skriver Hiwa.
Hiwa var ikke involvert i å sende søknadene som omtales.
Fylkessekretæren som signerte og leverte søknaden med feil medlemstall i 2017, heter Henrik Dahl Jacobsen (23) og er nå bystyrerepresentant for Ap i Oslo. Sentralstyremedlem i AUF, Agnes Viljugrein, ledet Oslo-laget de to årene søknadene med feil medlemstall ble sendt.
Både Jacobsen og Viljugrein henviser overfor NTB til Varin Hiwas kommentarer i saken.
– AUF i Oslo er nå i en prosess med Oslo kommune om å oppklare hva som har skjedd i denne saken, skriver de to i hver sin sms til NTB.
Viljurein er nå nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo og står på 7. plass på Oslo Aps stortingsliste. (NTB 2. februar)