Foto: Privat / NTB scanpix
14. juli i fjor ble 54 år gamle Marianne Haugen stukket i hjel med kniv da hun satt i en bil og ventet på datteren sin ved bussterminalen i Sarpsborg.
NRK og NTB oppgir at den tiltalte mannen er en 32 år gammel norsk statsborger med somalisk bakgrunn.
Sarpsborg tingrett forbød offentlig gjengivelse av gjerningsmannens navn i sin kjennelse om fengsling, men Documents journalist Øyvind Thuestad fikk, med støtte av Redaktørforeningen, medhold til gjengivelse da han anket saken til Borgarting Lagmannsrett.
Den tiltalte, Hussein Abikar Haji Abdulkadir, hadde ingen relasjon til Marianne Haugen. Påtalemyndigheten ber om at mannen underlegges tvungent psykisk helsevern.
Han er også tiltalt for drapsforsøk på to andre kvinner som han har en relasjon til, som fant sted på ulike plasser i Sarpsborg den samme kvelden. Den ene kvinnen ble kritisk skadd, mens den andre slapp unna med lettere skader.
NTB skriver:
– Han vedkjenner seg handlingene, men han har ikke noe særlig hukommelse av at han har gjort dem, har mannens forsvarer, advokatfullmektig Marius Otterstad, tidligere uttalt.
Statsadvokaten understreker at det er snakk om en svært alvorlig hendelse og ber om at den tiltalte mannen blir underlagt tvungent psykisk helsevern.
– Han har vist seg å være utilregnelig, det vil si at man ikke kan straffe ham for forholdene. Men av hensyn til samfunnsvernet er det behov for at han underlegges tvungen behandling for sin sinnstilstand, sier statsadvokat Andreas Magne Alfoni Strand.
Saken skal opp i Sarpsborg tingrett tirsdag 4. mai, og det er satt av tre rettsdager.
Vi har tidligere kommentert saken fra flere vinkler: «Det er innført to standarder for krimjournalistikk» og «Sarpsborg: Den somaliske sorgen fremheves – den norske glemmes».
Drapet på Marinne Haugen vakte mange følelser blant nordmenn:
Marianne Haugens datter la ut en offentlig melding på Facebook om morens død. Det er hjerteskjærende lesning som er delt nesten 3000 ganger. Det er mange som har delt og lagt til egne kommentarer. En demonstrasjon savnes av flere. Folk er triste og også fortvilte over politikken som har resultert i dette drapet.
Lokalpolitiker Mohamed Amalti (Ap) gikk i forsvar for somaliere på Facebook: «Det er psykiatrien og systemet i dette landet det er noe galt med, ikke det somaliske miljøet!»
Og NTB ut en melding med overskriften: «Det somaliske miljøet i Sarpsborg er i sorg».