Statsminister Erna Solberg (H) får sterk kritikk av partiets egen ungdomsorgsanisasjon Unge Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB.

Unge Høyre vil verne Lofoten, Senja og Vesterålen mot oljevirksomhet, og retter sterk kritikk mot moderpartiet Høyre. Det er faktisk ganske lite ved dagens Unge Høyre som minner om høyresiden i norsk politikk. Hva med å bytte parti?

Det er NTB som melder om at Unge Høyre har snudd i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten, Senja og Vesterålen. Dermed inntar Høyres ungdomsorganisasjon stikk motsatt ståsted som moderpartiet, og havner også i denne saken i samme bås som partiene lenger til venstre.

I en rekke saker står nå Unge Høyre for mer eller mindre det samme som ungdomsorganisasjonene til Venstre, Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt. Detaljer kan skille, hovedretningen er gjerne lik. Eksempler på dette er spørsmål omkring klima og miljø, asyl og innvandring, integreringspolitikk osv.

Dagens Unge Høyre fremstår i praksis som en del av den rødgrønne blokken, der de har følge med Unge venstre.

I mange saker har underlig nok også Fremskrittspartiets ungdom inntatt et ståsteder som til forveksling er likt de rødgrønnes.

NTB siterer Unge Høyres leder i saken om oljeutvinning i nord:

 – Høyre er raske på avtrekkeren i beskrivelsen av dem som er uenige i deres oljepolitikk. Dessverre deltar Høyre i kappløpet for å sikre seg industrivelgere, og skyr derfor en del viktige debatter om olje. Høyre har vært altfor passive i diskusjonene om vern og økonomiske insentiver, sier leder Ola Svenneby i Unge høyre.

Det Unge Høyre har behov for å bringe til torgs, er altså først og fremst kritikk av eget parti. Mange undrer antagelig på på hvorfor medlemmene i Unge Høyre ikke heller melder overgang til Unge Venstre, grønn Ungdom eller AUF, og finner seg et parti som i større grad deler deres synspunkter.

Det er uansett vanskelig å se hva Høyre skal med en slik ungdomsorganisasjon.

NTB forteller at Unge Høyre har vært igjennom slags snuoperasjon i oljeutvinningssaken. Enkelte vil muligens kalle det en radikaliseringsprosess:

Ungdomspartiet har i mer enn ti år vært splittet i spørsmålet om hvorvidt man skal konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning eller verne dem.

I 2018 stemte landsmøtet i ungdomspartiet med knapt flertall ned et forslag om vern. Den gangen gikk et flertall i programkomiteen inn for nettopp vern, men gikk på et tap. Nå har Unge Høyre snudd.

UH-leder Svenneby understreker at vernevedtaket ikke innebærer at ungdomspartiet styrer mot å gå for avvikling av norsk petroleumsvirksomhet. Noe slikt er Unge Høyre imot. Likevel er det en kjensgjerning at noe olje må bli liggende i bakken for at vi skal klare å nå klimamålene, poengterer han.

Klimamålene, altså. Det er de det meste dreier seg om, også for Unge Høyre, i likhet med eksempelvis Grønn Ungdom. Høyre og MDG. hånd i hånd mot den grønne fremtiden.

– Da synes jeg det er redelig å peke på noen sårbare områder som kan bli liggende urørt, sier Svenneby.

Nå begynner arbeidet med å påvirke moderpartiet til å gå i samme retning.

– Vi skal selvsagt jobbe for gjennomslag i Høyre. Alt som blir vedtatt i Unge Høyre blir som regel vedtatt i Høyre, framholder ungdomslederen.

Det er neppe godt nytt for flertallet av dem som fortsatt stemmer Høyre, og faktisk ønsker seg et parti som står for høyrepolitikk.

Vil du forstå litt mer enn det Unge Høyre gjør? 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi setter pris på ditt bidrag – stort eller lite: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.