Eksplosiv brann i tankbiler ved Islam Qala bps, på grensen mot Iran, i Herat-provinsen, vest for Kabul. Foto: Hamed Sarfarazi/AP/NTB
NATO vil ikke trekke sine soldater ut av Afghanistan slik Trump la opp til. Også amerikanerne blir stående. Det sier NATO-kilder til DPA. Trump mente at tyve år fikk være nok. Afghanerne må klare seg selv. I de tyve årene har titusener av afghanske menn strømmet til Vesten. Trafikken ser ut til å fortsette i skyggen av krigen. Hvis NATO tror at soldater signaliserer styrke, så er det motsatte tilfelle. Vesten blir svakere. Alliansen har ikke svar på problemene hverken hjemme eller ute.
Under et forsvarsministermøte onsdag og torsdag kommer det ikke til å bli tatt noen beslutning om å trekke tilbake de 10.000 utstasjonerte soldatene, ifølge kildene.
I stedet vil ministrene igjen oppfordre Taliban til å trappe ned volden og gjøre mer for å få fart på de svært trege fredsforhandlingene med den afghanske regjeringen.
Nato-kildene peker på at fredsprosessen blir undergravd av at Taliban fortsetter med sine angrep.
Taliban er blitt lovet at alle utenlandske soldater skal trekkes ut innen slutten av april. Dette var ment å motivere opprørsgruppen til å gjøre en større innsats i fredsforhandlingene. (NTB)
Splittelse
Det har oppstått en stor splitelse innad i Vesten som Trump blottla da han sa at soldatene skulle hentes hjem. De menige har for lengst mistet troen på krigen. De ser ikke at den har noen mening.
Tyskerne synes det er greit at amerikanerne dør for dem. 1300 soldater er så få at de kun klarer å være defensive.
Fredsforhandlingene mellom Taliban og den afghanske regjeringen kommer ikke til å være i mål innen de tyske soldatene etter planen skal hjem, mener Maas.
– Derfor må vi være forberedt på å ha et parlamentarisk mandat for ulike scenarioer, sier Maas i et intervju med avishuset Funke Mediengruppe, som ble publisert lørdag.
Tyskland har mandat til å utplassere opptil 1300 soldater som ledd i Natos oppdrag i Afghanistan. De utfører rådgivning og opplæringen og fungerer som en støtte for landets egne sikkerhetsstyrker. /NTB)
Brann i 200–300 tankbiler på grensen
Det brøt ut brann i flere hundre tankbiler på grensen til Iran natt til søndag. Det er lett å tenke seg at Taliban står bak.
USA har gitt Afghanistan unntak fra sanksjonene mot Iran, slik at de kan importere gass og drivstoff.
En rekke tankbiler lastet med drivstoff står i brann på den største grenseovergangen mellom Afghanistan og Iran.
Den enorme brannen startet lørdag ved grensebyen Islam Qala, om lag 120 kilometer vest for Herat i Afghanistan, og slukte raskt tankbiler som sto parkert på grenseovergangen.
– Det var mellom 200 og 300 tankbiler der, og vi har klart å redde noen av dem, men de fleste har blitt tatt av flammene. Brannen er så stor at ingen kan komme nærmere enn en kilometer fra den, sier leder i Herats handelskammer, Younus Qazi Zada.
Han opplyser at olje for flere millioner dollar trolig har gått tapt, men brannen må slukkes før man får full oversikt. Årsaken til brannen er så langt ikke kjent. Minst 17 personer er fraktet til sykehus, noen av dem med alvorlige brannskader.
En talsmann for guvernøren i Herat-provinsen sier de ikke har utstyr til å slukke brannen og at lokalmyndighetene har bedt den iranske staten om bistand.
Islam Qala er en av de største inngangsportene for handel med Iran. Afghanistan har fått grønt lys fra USA til å importere olje og gass fra Iran, trass i USAs sanksjoner mot landet.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.