Bistandaktuelts korrespondent i Addis Abeba, Lucy Kassa, ble truet på livet av tre ukjente gjerningsmenn som trengte seg inn i leiligheten hennes mandag. Foto: Bistandsaktuelt / Berhe web

Bistandsaktuelts korrespondent i Etiopias hovedstad Addis Abeba, Lucy Kassa ble mandag overfalt og truet på livet av tre væpnede menn. Kassa er selv fra Tigray-provinsen, der det i dag er full humanitær krise etter at etiopiske regjeringsstyrker i tre måneder har forsøkt å ta kontrollen over provinsen.

– De kom i dag, mens jeg var hjemme. Tre ukjente menn banket på døra mi, og da jeg åpnet kom de seg inn og slo meg ned, sier Kassa i en e-post som ble sendt få minutter etter den dramatiske hendelsen. vært Bistandsaktuelts korrespondent i to år og tror overfallet, der hun ble slått ned i sitt eget hjem, var politisk motivert.

– De gjennomsøkte boligen uten å ha noen ransakingsordre. De truet med å drepe meg for å skrive dårlige historier om Tigray, sier Kassa som er ugift og bor alene.

Hun forteller at angriperne snakket det lokale språket amharisk. De forhørte henne om hennes forhold til «TPLF-juntaen», og kritiserte henne for å spre løgner. – Jeg fortalte dem at jeg ikke hadde noe med TPLF å gjøre, men de fortsatte å trakassere meg på grunn av min etniske bakgrunn. Jeg vet ikke hva de så etter, men de laget masse rot i boligen. Før de dro advarte de meg: «Neste gang vil vi ta deg hardere». (Bistandsaktuelt)

Professor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole, Kjetil Tronvoll, som selv har blitt hetset og truet av den etiopiske  etterretningstjenesten INSA og etiopiere i Norge, sier til Bistandsaktuelt at det ikke lenger hersker pressefrihet i landet som styres av Fredsprisvinneren i 2019, Abiy Ahmed:

– Da Abiy Ahmed tok over i 2018 ble han lovpriset for å slippe fri alle journalister som var fengslet og åpnet opp for ytrings-og pressefrihet. Allerede i 2019 så man en mer restriktiv linje mot ytringsfriheten da det ble reist ny kritikk mot mot statsministeren. Men særlig siden sommeren 2020 og urolighetene i Oromia-regionen, og ikke minst siden krigen mot Tigray startet i november, har presse- og ytringsfriheten blitt sterkt begrenset. Flere journalister er nå igjen arrestert i landet, sier Tronvoll.

Han kjenner selv mange etiopiske journalister og redaktører som innrømmer at de utøver en stor grad av selvsensur, for å unngå å komme i vanskeligheter eller bli arrestert.

– Det er ikke mulig å snakke om positive liberale «reformer» i Etiopia, slik mange gjorde da fredsprisen ble kunngjort. De finnes ikke lenger, sier Tronvoll.

Bistandsaktuelt har informert Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i Addis Abeba og internasjonal seksjon i Norsk Journalistlag om saken.

Prosjektleder Eva Stabell i NJ opplyser at de vil bringe saken videre til International Federation of Journalists (IFJ). (NTB)

Vår reporter i Etiopia: Slått ned og truet på livet

Document vil senere i uken komme med en lengre sak om situasjonen på Afrikas horn, der de to tidligere erkefiendene Etiopia og Eritrea i dag samarbeider om krigshandlingene i og mot Tigray-provinsen. Dette har også forgreninger til Norge, der det i dag bor omlag 30.000 med en eller annen tilknytning til Eritrea og ca 13.000 med en eller annen tilknytning til Etiopia (Kilde: SSB) Tips ønskes: geir@document.no / Protonmail

Les også:

Norsk professor trues på livet av etiopiere

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.