Boris Johnson har fått mye kritikk for håndteringen av pandemien. Han var selv alvorlig syk, og nå spør man seg om han kan ha mistet noe av dømmekraften. Foto: Leon Neal / AP / NTB

Nervene hos både folk og myndigheter er tynnslitte etter ti måneder med pandemi. Uttalelsen om at det muterte viruset er mer dødelig, utløste panikkreaksjoner fra Follo til Nederland. Nyheten om at viruset var mer smittsomt, var nok til å øke utløse alarmen. Hvis viruset i tillegg er mer dødelig, blir det panikk.

– Det ser nå også ut til at det er noen beviser for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, sa Johnson på en pressekonferanse i Downing Street fredag.

Hvor stor dekning har Johnson for den uttalelsen?

Regjeringens øverste vitenskapelige rådgiver, Patrick Vallance, bekrefter at statistikken antyder høyere dødelighet, men understreker at datagrunnlaget foreløpig er tynt.

Han sier at blant tusen 60-åringer med den gamle koronavarianten, ventes ti å dø. Det tallet stiger til 13–14 med den nye varianten, ifølge Vallance.

De siste to ukene er det registrert 982 smittede og 24 døde per 100.000 innbyggere. I Norge er de samme tallene 121 og 1,4.

Isolert sett er en økning fra 10 til 13 stor, men sett i forhold til de totale tallene blir det lite. Den norske folkehelsemyndigheten lar seg ikke rive med.

Nordre Follo kommune stengte fredag ned etter at det ble oppdaget et utbrudd av den fryktede britiske virusmutasjonen.

– Vi er kjent med at man mistenker dette, men det er foreløpig ikke godt dokumentert om det skyldes økt smittsomhet, eller om det kan ha sammenheng med endrede sykdomsfremkallende egenskaper. Vi blir derfor nødt til å følge nøye med på dette framover, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en SMS til NTB.

Line Vold, avdelingsdirektør for smittevern og beredskap i FHI, sier at det er knyttet usikkerhet til funnene fordi de baserer seg på et begrenset tallmateriale.

– Det vil kreve flere studier for å kunne slå fast om det er forskjell i dødelighet mellom det muterte og det ikke-muterte viruset. Vi vet ikke med god nok sikkerhet, basert på disse analysene, om viruset kan føre til økt dødelighet eller ikke, sier Vold til NTB.

Sykehus overbelastes

Det later til å være overbelastning av sykehus som er myndighetenes store bekymring. De frykter å miste kontroll,  38.500 innlagte i Storbritannia er mange. Men faktorer som befolkningstetthet og kulturforskjeller lar seg vanskelig trylle vekk. Hva er kostnaden ved å holde befolkningen i lockdown? Hvor mange er 1400 døde i et land med en befolkning på 68 millioner? Hva er sammenligningsgrunnlaget?

Storbritannia er inne i sin tredje og hittil alvorligste smittebølge, med stadig nye rekorder i daglige dødsfall.

Fredag ble det rapportert 1400 nye koronadødsfall i Storbritannia, og det totale dødstallet nærmer seg 96.000.

Over 38.500 personer er innlagt på sykehus med covid-19 – dvs. 78 prosent flere enn under den første smittetoppen i fjor.

Én av 55 personer i England har hatt viruset, og for London er tallet én av 35. Selv om smittekurven nå ser ut til å flate ut, er sykehusene i fare for å bli overbelastet av koronapasienter.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.