EU-kommisjonens generaldirektør for migrasjons- og innenrikssaker, Monique Pariat, anklager sjefen for EUs grensebyrå Frontex, Fabrice Leggeri, for å ha villedet EU-parlamentet under en høring i desember, og for å ha forsømt plikten til å rekruttere 40 menneskerettsobservatører til organisasjonen.
Det skriver The Guardian.
Den flengende kritikken fra Pariat, som kom i et brev til Leggeri datert 18. desember 2020, blir kjent bare en drøy uke etter nyheten om at EUs antikorrupsjonsenhet, «Olaf», har innledet etterforskning av Frontex og gjennomført en razzia ved Leggeris kontor i Warszawa.
Olaf bekreftet etterforskningen indirekte overfor EU Observer, som var blitt tipset om saken, men antikorrupsjonsenheten ville ikke si hva den dreide seg om. Frontex kunngjorde på sin side at grensebyrået samarbeidet med Olaf.
Disse ubehagelighetene for Leggeri kommer kort tid etter at den sosialdemokratiske partigruppen i EU-parlamentet (S&D) tidlig i desember forlangte Frontex-sjefens avgang fordi grensebyrået skal ha samarbeidet både med Libyas og Tyrkias kystvakt for å stanse migrantbåter på vei til Europa.
Noen medier, blant andre Der Spiegel, har dessuten beskyldt Frontex for å ha returnert migrantbåter med makt til Tyrkia, påstander som også er under offisiell granskning. Til grunn for beskyldningene ligger videoopptak fra seks forskjellige episoder.
Presset på Leggeri øker ytterligere ved at EUs migrasjons- og innenrikskommissær Ylva Johansson både overfor The Guardian, La Stampa og andre europeiske medier beskylder Leggeri for å ha løyet under høringen i EU-parlamentet.
På spørsmål vil ikke Johansson si at Leggeri bør gå av, men det er åpenbart svært vanskelig å forsvare sin stilling etter at både kommissæren og generaldirektøren (som omtrent tilsvarer en departementsråd) hos EU-myndigheten med ansvar for migrasjonspolitikk har filleristet Frontex-sjefen så hardt.
EU-kommissæren betoner migrantenes rettigheter og grensebyråets plikter:
“It’s for me, 100%, clear that our own agency has to be fully complying to EU [law] and fundamental rights.
“They also have to be able to prove that in an efficient way and to have proper routines for reporting in place to make sure that if officers on Frontex missions have seen or been aware of illegal things going on there have to be proper systems to report that.”
Mange NGO-er i migrasjonsbransjen hevder at slike fundamentale rettigheter blir brutt når migrantene ikke får en sjanse til å søke asyl.
Leggeri, som ikke har til hensikt å trekke seg, avviser at fundamentale rettigheter er brutt, og anfører et ineffektivt byråkrati som årsaken til at Frontex ikke har fått gjennomført rekrutteringen av menneskerettsobservatører til grensebyrået.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.