Wikipedia fyller 20 år fredag, og i den forbindelse har en av nettleksikonets grunnleggere, Jimmy Wales, gitt et intervju til AFP som har fått fyldig omtale av NTB.
Wales er kritisk til hvordan Facebook og Twitter har håndtert Trump:
Twitter og Facebook sviktet i håndteringen av USAs president Donald Trump og hans grunnløse påstander om valgfusk, ifølge Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.
– De gjorde en dårlig jobb med håndteringen av Donald Trump i veldig, veldig lang tid. Han spredte åpenbart desinformasjon, han oppførte seg åpenbart truende mot folk, sier Wales.
Wales tegner et portrett av Wikipedia som noe mer gullende rent enn IT-kolossene:
Avgjørelsen fra 2003 om å gjøre Wikipedia til et prosjekt som ikke driver for profitt, er ifølge Wales en av grunnene til at selskapet ikke har måttet tåle lignende kritikk og ta vanskelige avgjørelser som Twitter og Facebook.
NTB bygger opp under fortellingen:
Facebook og Twitter har blitt assosiert med den dypt splittende kulturkrigen i USA og spredningen av desinformasjon på hele kloden. Wikipedia er på den annen side regnet som en av de siste eksemplene på idealisme fra tidlig internettalder, ifølge støttespillerne.
Dessverre tar ikke intervjuet opp kritikken mot politiseringen av Wikipedia som kommer fra ingen ringere enn Wales’ medgrunnlegger Larry Sanger, som Wales selv gir en pekepinn om ved å fremheve Donald Trumps angivelige desinformasjon.
I en artikkel i mai 2020 fastslo Sanger at Wikipedia har gått langt til venstre og at nettleksikonet nå gjenspeiler den politiske aktivismen hos journalister.
Wikipedia is badly biased. The original policy long since forgotten, it no longer has an effective neutrality policy. It now touts controversial opinions on politics, religion, and science.
And examples have become embarrassingly easy to find.
My latest: https://t.co/Lis4z93mft
— Larry Sanger (@lsanger) May 14, 2020
Dermed får omstridte påstander, ikke minst om politiske temaer, et skinn av objektiv sannhet, samtidig som skjevheter i utvalg og fremheving av opplysninger samt bruk av positivt eller negativ ladede ord slår politisk svært forskjellig ut. Eksemplene Obama og Trump illustrerer fenomenet, skriver Sanger.
Resultatet er at Wikipedia er like politisert som Big Tech.
Dessverre gjør det seg også gjeldende hos NTB, og da særlig i utenriksstoffet, som alltid har negativ synsvinkel og brodd mot Trump, Brexit, Israel, Ungarn, Polen, Salvini etc.
Biden omtales derimot hele tiden i positive vendinger. Dagens NTB-sak om den økonomiske krisepakken i USA kan tjene som eksempel.
Pakken er døpt «Den amerikanske redningsplanen» og inneholder en rekke tiltak for å få verdens største økonomi på rett kjøl igjen.
Etter at fortellingen om Trump som selve fanden er etablert, tegnes portrettet av Biden som frelseren.
Dette er nå blitt så vanlig at mange kanskje ikke engang reagerer på det, men snarere villig lar seg hjernevaske av denne skjevheten, som man finner spor av i nesten hver eneste utenrikssak fra NTB om politiske temaer hver eneste dag år ut og år inn.