Nærmere 2 av 100 koronatester på Gardermoen var positive i midten av forrige uke. De samme dagene droppet nesten 2.000 utenlandspassasjerer å teste seg.
Tall NTB har fått fra Helsedirektoratet, viser at 66 reisende som ankom Gardermoen fra utlandet tirsdag, onsdag og torsdag i forrige uke, fikk påvist covid-19 i testen som ble utført på flyplassen.
Totalt ankom 5.418 reisende Gardermoen fra utlandet disse dagene. Blant dem lot 3.501 seg teste. Det betyr at 1,9 prosent av dem som testet seg, fikk påvist covid-19.
I løpet av disse tre dagene dro 1.917 personer videre fra Gardermoen uten å teste seg. Totalt droppet over 6.200 personer å teste seg etter å ha kommet fra utlandet i perioden 2.–7. januar, ifølge Ullensaker kommune.
Fra 2. januar ble det obligatorisk for alle reisende som kommer fra røde land, å teste seg i løpet av 24 timer etter ankomst til Norge. Testen skal ifølge regjeringen i hovedsak gjøres på grensestasjonen, men kan også gjøres i kommunen man reiser til.
Statistikken viser at antallet koronatilfeller som oppdages på grensestasjonen på Gardermoen, har gått kraftig opp etter at de nye reglene ble innført.
Mandag, tirsdag og onsdag i uken før nyttår (28.-30. desember) ankom 3.575 reisende til Gardermoen fra utlandet. Av disse lot bare 763 seg teste. Det ble oppdaget 13 smittetilfeller blant dem som testet seg disse tre dagene, en andel på 1,7 prosent.
Også på Bergen lufthavn Flesland har testaktiviteten, og antall påviste smittetilfeller, gått kraftig opp. Fra testingen på flyplassen startet i august og fram til nyttår lot 1.361 seg teste, ifølge Helsedirektoratet. Etter at det ble innført obligatorisk testing, lot 4.449 seg teste på en drøy uke mellom 2. til 10. januar.
Av disse testet 1 prosent positivt.
Myndighetene har ikke direkte kontroll med at alle utenlandspassasjerene som dropper test på flyplassen, faktisk tester seg. Det er opp til kommunene å gjennomføre stikkprøver, har justisminister Monica Mæland sagt til NTB.
Hun viser til at alle som kommer fra utlandet, nå må registrere seg og opplyse om hvilken kommune de skal være i under karantenetiden.
– Den informasjonen vil gå videre til kommunen, og kommunen skal foreta stikkprøver for å sjekke at folk har testet seg.
Justisministeren sier at det er en politisak hvis noen bryter kravet om obligatorisk testing.
Helseminister Bent Høie sa mandag til VG at straffen for å ikke teste seg kan være opp mot 20.000 kroner i bot.
Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!