Nav tror ikke arbeidsmarkedet kan friskmeldes før i 2022. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

16,9 prosent av arbeidsstyrken blant innvandrere er nå uten jobb. Nav sammenligner situasjonen med kriser som dotcom-krisa tidlig på 2000-tallet og finanskrisa i 2008, skriver Klassekampen.

– Det samme skjedde da også. Utsatte grupper, som innvandrere, folk med lav utdanning og unge voksne med svak tilknytning til arbeidslivet preges hardere ved vanskeligere tider, sier Navs statistikksjef Ulf Andersen.

Skjermdump fra Klassekampen

Andersen påpeker at ledigheten blant innvandrere nå er om lag 75 prosent høyere enn før koronakrisen.

Flere innvandrere jobber innenfor reiseliv, servering, overnatting og varehandel. De ble truffet ekstra kraftig da landet stengte. Ser man på fødeland, er det delt i to, ifølge Andersen.

– Svensker og polakker fikk en kjempesmell i starten, men kom seg tilbake i jobb i takt med at arbeidsmarkedet ble bedre utover i året. Flyktninger fra land som Somalia, Eritrea og Syria fikk ikke den kraftige smellen i starten, men har slitt med å komme tilbake i jobb, sier han.

I slutten av november var totalt 196.300 mennesker arbeidsledige her i landet. Det tilsvarer 6,9 prosent av arbeidsstyrken. 113.000 av de arbeidsledige, eller 4,8 prosent, var ikke innvandrere.

– Vi har en ganske lang vei å gå. Jeg tror ikke vi kan friskmelde arbeidsmarkedet før 2022. Da regjeringen stengte ned i mars, var det som å skru av lysbryter, men vi har ingen på-knapp. Det blir mer som å dimme opp. Det er krevende og mange om beinet, sier Andersen til Klassekampen.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.