Befolkningen i Vadsø i Finnmark har sunket med 10 prosent på sju år, melder NTB. Torsdag informerte kommunens ordfører Wenche Pedersen (Ap) distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) om situasjonen, og la frem forslag til tiltak.
Regjeringens politikk har skapt fraflytting, sier Pedersen til Nationen.
Siden dagens regjering tok over i slutten av 2013 har folketallet i Vadsø falt fra 6.223 til 5.653 i tredje kvartal 2020. Det er en nedgang på 10 prosent på sju år.
Ordfører Pedersen mener Vadsø, som tidligere var fylkeshovedsete for Finnmark fylke, har blitt ekstra hardt rammet av regionreformen, der Troms og Finnmark ble slått sammen.
Et regjeringsoppnevnt demografiutvalg har siden oktober i fjor utredet befolkningsproblemene i norske distrikter. Snart foreligger utvalgets forslag til mulige løsninger:
Fredag presenterer tidligere Høyre-statsråd Victor Norman utredningen fra Demografi-utvalget som Norman har ledet. Han mener den viktigste årsaken til befolkningsstagnasjonen i distriktene er lavere innvandring.
Den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren, som også har vært professor ved Norges Handelshøyskole, signaliserer at han ønsker å motvirke fraflytting fra distriktene med mer innvandring:
– Norge er på vei inn i en situasjon der vi ikke er i stand til å reprodusere oss selv. Kan vi ikke gjøre det selv, må vi hente folk hit fra andre steder. Det er mer enn nok av folk som ønsker å komme hit, sier Norman til Nationen.
Under den store migrasjonsbølgen til Europa i 2015 tok Victor Norman til orde for at Norge burde ta imot 100.000 syrere. I et intervju med Minerva uttalte Norman at
Norge i det lange løp blir et bedre land av å være et flerkulturelt samfunn. Vi har godt av å bryne oss mot noe og å få andre impulser. Vi trenger å få impulser utenfra hele tiden, vi trenger å bli utfordret. Vi bor i et av de tynnest befolkede områdene i Europa, og vi har veldig god plass. Jeg mener dypt og inderlig at vi ikke eier dette landet.
– Hvem mener du at eier landet?
– De som til enhver tid er her. De aller fleste som bor her i dag, har kommet andre steder fra. De har bare kommet og slått seg ned opp gjennom i historien.
Genetiske studier i Storbritannia som er utført etter årtusenskiftet, viser at tre fjerdedeler av forfedrene til befolkningen i øyriket kom dit for mellom 15.000 og 7500 år siden, etter at isen smeltet.