Hatet mot Frankrike som har strømmet ut av muslimske land som reaksjon på president Emmanuel Macrons resolutte forsvar av ytringsfriheten etter drapet på Samuel Paty, er overraskende hyklersk – det mener den muslimske sosiologen Dilnur Reyhan, som er forsker ved Frankrikes nasjonale institutt for orientalsk språk og sivilisasjon (INALCO).
I et innlegg i Le Monde poengterer hun at det muslimske raseriet er svært selektivt:
Noen Muhammed-karikaturer i Frankrike kan utløse et voldsomt kollektivt sinne, mens Kinas massive forfølgelse av muslimske uigurer blir møtt med total likegyldighet, skriver Reyhan, som selv er uigur, men har bodd i Frankrike siden 2004.
Det er vestlige land som fordømmer Kinas behandling av uigurer, skriver Reyhan, mens muslimske land ikke gjør det.
Kinesiske myndigheter har de senere årene internert hundretusenvis av muslimer i hundrevis av leire. I USA har både demokratiske og republikanske politikere anklaget Kina for folkemord på uigurer.
Det er ikke lett å forstå hvorfor Reyhan synes det muslimske hykleriet er overraskende. Hun resonnerer åpenbart ut fra et humanistisk ideal som ikke er så vanlig å støte på blant nidkjære muslimer.
For islam er profetens ære utvilsomt viktigere enn menneskeliv. I motsatt fall ville drapet på Samuel Paty ha utløst skam hos muslimer i Frankrike, mens det snarere har utløst en muslimsk hatbølge mot dem som forsvarer karikaturer.
Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!