Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Bø. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Institutt for for idrett, kroppsøving og friluftsliv, plassert i Bø i Midt-Telemark, har fått et lite studentopprør på nakken.

Pensum på friluftsliv speiler visstnok systemisk rasisme. Det er bare hvite mennesker som har skrevet lærebøkene og som underviser.

I sommer fikk instituttet et alarmerende brev fra seks studenter. Der skrev de om «den latente strukturelle rasismen pensum ved friluftslivstudiet er med på å vedlikeholde»:

Vi synes at det utgjør en stor mangel i vår utdanning, at vi kun blir presentert for «hvit viten». «Hvit viten» er ikke universell viten. Det handler ikke om kvoter eller å avskrive «klassikere» eller litteratur av hvite menn, men om at vi forholder oss aktivt og kritisk til det læringsrom og det pensum vi arbeider med. Det handler om diskusjonen, gjennomsiktighet og å stille de nødvendige spørsmål.

De seks studentene ber om en konkret plan for følgende fire krav:

    • Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving må anerkjenne at strukturell rasisme er et problem ved institusjonen.
    • Undervisere må forholde seg kritisk til pensum og drøfte det nåværende verdenssyn som pensum representerer i klasserommet.
    • Pensum må revurderes og det må aktivt letes etter viktige og kvalifiserte tekster som kan sette det hvite, vestlige og nasjonalistiske perspektiv i dagens pensum i perspektiv.
    • Rasisme må også problematiseres ved instituttet forøvrig. Hvis det ikke er ansatt noen med bakgrunn fra utenfor vesten eller med annen hudfarge enn hvit, er det aldri tilfeldig.

Det er Khrono som omtaler saken. Nettstedet hadde mandag en avtale om å intervjue studentene bak brevet, men studentene trakk seg fra intervjuet av private årsaker.

Kanskje de ikke følte at deres sak stod så veldig sterkt? At de rett og slett skjønte at de som del av et privilegert studentmiljø forsøkte å lage en liksom-solidarisk sutresak  på andre tiders, andre folks, reelle lidelser og diskriminering?

Instituttet tar brevet (nokså) alvorlig, og har innkalt til fagkritisk dag i januar, der brevet skal drøftes.

Dette er for øvrig instituttet hvor Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen, den norske og danske kvinnen som ble funnet med hodene avskåret i Atlasfjellene i Marokko, var utdannet ved.

 

Kjøp Halvor Foslis bok om hvordan Norge forringes av masseinnvandring!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her – en glimrende gavebok til familiens kultur- og litteraturinteresserte!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.