Også i Finland har politiet nå hendene fulle med «flerkultur». Illustrasjonsfoto. 

Lenge så det ut til at Finland hadde sluppet «billigere unna» enn andre nordiske land. Men omsider må også finnene betale prisen for økt innvandring og det som følger med. Nå ser finnene til Sverige for hjelp.

Det ser ut til at heller ikke finske myndigheter har klart å spare sitt land og sin befolkning for konsekvensene av innvandring fra fremmede kulturer. Økende vold og kriminalitet blomstrer i kjølvannet av økende «flerkultur» også der.

Sverige er det fremste eksempel i Norden på denne utviklingen, med sin klart største andel innvandrere.

«Sverige hadde 51 prosent av Nordens innvandrere, og 37 prosent av befolkningen», opplyser SSB.

Men både Norge, Danmark, Island og altså Finland har «fått sitt», ifølge SSB.

Finland hadde i 2017 ca. 306 000 innvandrere, mot Norges ca. 724 000, Danmarks ca. 570 000, Islands ca. 36 000. Sveriges troner på topp, med formidable 1,7 millioner.

Det ble lenge snakket lite om at Finland hadde problemer i denne forbindelse. Innvandringen til landet er lavest i Norden.

«Finland har færre innvandrere enn de tre andre store nordiske landene, 307 000, og laveste andel i Norden, 5,6 prosent av folkemengden», opplyser SSB.

Men det meldes nå i økende grad om problemer med vold, ran og narkotika med sterk innvandrerinvolvering, også i Finland.

Den samfunnsengasjerte svenske bloggeren Jenny Piper skriver om utviklingen og linker til den finske avisen Hbl (bak mur).

«Det är inte bara i Sverige som vi har ett överhängande problem med att unga med invandrarbakgrund är dominerande inom våldsbrott och droghandel – samma bild målas även upp i grannlandet Finland, där Helsingforspolisen ser ett växande problem med att antalet unga som säljer droger har ökat och att fler bär kniv», skriver Piper.

Det beskrives at dette i stor grad handler om unge, rotløse mennesker som ferdes omkring i sentrum av hovedstaden.

«De 100-150 unga som polis och ungdomsarbetare är särskilt oroade över, bär oftast kniv och har en tendens att ta till våld. Ungdomarna rör sig i Helsingfors centrum samt i förortsområden och flera av dem har invandrarbakgrund.»

Politiet fremhever innvandrernes rolle spesielt, hvilket tyder på at dette i praksis er nettopp et innvandrerproblem:

«Enligt polisen finns det också en tydlig överrepresentation av unga med utländsk bakgrund bland dem som utför eller är misstänkta för rån i Helsingfors.»

Jenny Piper forteller at dette i det siste har fått større oppmerksomhet i Finland:

«Problemet kom i fokus efter att två 16-åringar och en 14-åring misshandlade och knivhögg en 19-åring till döds i Vallgård förra helgen. Droger spelade en betydande roll i fallet och 16-åringen har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp.»

Finske myndigheter ønsker nå å lære av utviklingen i nabolandet Sverige:

«I diskussionen om kriminalitet bland unga och gängkriminalitet, lyfts inte sällan Sverige fram som ett varnande exempel.»

Ifølge Piper er ikke dette så enkelt, siden det på politisk hold råder en generell tendens til å dekke over realitetene i slike saker:

«Men likt Sverige har Finland lama politiker som inte vill peka ut grupper och hellre lyfter fram socioekonomiska problem som de största orsakerna till att unga dras in i kriminalitet.»

«Sosioøkonomiske problemer», det er det som av norske politikere og medier gjerne kalles «trangboddhet. Omskrivninger og forvrenging av fakta er blitt selve malen for deres måte å kommunisere på.

Avslutningsvis fyrer Jenny Piper av en salve overfor både finske og svenske politikere:

«Om Finland vill lära av Sverige, så torde steg ett vara att politikerna vågar erkänna problemet och vad det grundar sig i så att man kan angripa problemet på rätt sätt, istället för att likt våra svenska ryggradslösa politiker stoppa huvudet i sanden samt ösa in skattemedel i diverse ineffektiva projekt medan man daltar med våldsverkarna!»

Dette siste passer antagelig ganske godt også overfor de fleste norske politikere.

 

Her finner du årets beste julegaver, bestill i dag: 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden! 

Fast leser av Document? Vi trenger ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.