Barn i Venezuelas hovedstad Caracas har fått på seg munnbind under en teaterforestilling. Redd Barna frykter at flere barn kommer til å dø av lungebetennelse nå som koronapandemien herjer og legger beslag på svært mye medisinsk oksygen. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB
Koronapandemien forverrer situasjonen for hundretusener av barn som risikerer å dø av lungebetennelse, ifølge ny rapport.
Alvorlig lungebetennelse er dødeligere enn malaria, meslinger og diaré til sammen, og tar livet av over 800.000 barn under fem år hvert år.
4,2 millioner barn under fem år i 124 lav- og mellominntektsland har kritisk lave oksygennivåer på grunn av alvorlig lungebetennelse.
Det kommer fram i en ny analyse fra Unicef, Clinton Health Access Initiative (CHAI), Redd Barna og Murdoch Children’s Research Institute, som ble publisert torsdag, på Verdens lungebetennelsesdag.
Samtidig er det stor mangel på medisinsk oksygen i fattige land. Medisinsk oksygen kan i mange tilfeller redde barn som har sykdommen.
Hjelpeorganisasjonene bak analysen frykter at koronapandemien vil gjøre kampen mot lungebetennelse vanskeligere.
– Covid-19 har smittet millioner av mennesker og gjort vanskelige globale forhold for barn enda verre. Mens verden sliter med pandemien og de alvorlige konsekvensene den gir for de mest sårbare, må vi ikke glemme at lungebetennelse fortsetter å kreve mer enn 2.000 unge liv hver dag, sier Henrietta Fore, UNICEFs administrerende direktør.
– Medisinsk oksygen kan bidra til å redde noen av disse livene, føyer hun til.
Mange steder koster en oksygenbehandling over 3–4 dager for barn minst 400–600 kr. Det kan hindre de fattigste familiene i å få den medisinske hjelpen barnet trenger, dersom slik behandling i det hele tatt er tilgjengelig der de er.
Redd Barnas leder Inger Ashing sier pandemien har avdekket stor oksygenmangel i de fattigste landene i verden.
Etter pandemien er det blitt rapportert om økt mangel på medisinsk oksygen og høyere oksygenpriser i land som har noen av de høyeste tallene på dødsfall knyttet til barnelungebetennelse. Det gjelder blant annet India, Bangladesh og Nigeria.
– Hvert år kommer millioner av barn til helsefasiliteter i utviklingsland med behov for oksygenstøtte. I store deler av Afrika får færre enn én av fem den behandlingen de trenger, sier Inger Ashing.