Vatikanet avviser i en ny rapport at de skal ha holdt tilbake informasjon om overgrepsanklager mot eks-kardinal Theodore McCarrick. Foto: Pier Paolo Cito / AP / NTB
Vatikanet avviser anklager om å ha mørklagt overgrepsanklager mot kardinal Theodore McCarrick, men erkjenner at to tidligere paver ble gjort oppmerksom på dem.
Vatikanet erkjenner at det ble gjort feil i håndteringen av saken, men sier at McCarricks forbrytelser i årevis kun ble ansett som rykter. Både pave Johannes Paul II og Benedict lot seg overbevise da McCarrick bedyrte sin uskyld.
I den 450 sider lange rapporten om hvem som visste hva – og om hvorvidt tre paver overså McCarricks overgrep mot minst én tenåringsgutt og en rekke mannlige elever ved presteskoler – anklages videre den amerikanske prestestanden for å ha gitt «unøyaktig og utilstrekkelig informasjon til pavestolen» om McCarricks framferd.
Anklager over flere tiår
McCarrick, som nå er 90 år gammel, ble funnet skyldig av Vatikanet i å ha forgrepet seg på en tenåring på 1970-tallet, og for upassende oppførsel årrekke i en årrekke. Blant annet skal han ha invitert elever til sommerhuset sitt, der han tvang dem til å dele seng med ham.
90-åringen er fratatt kjole og krage og fratatt statusen som kardinal. I tillegg er han også fradømt retten til å holde messe og utføre sakramenter. Han var tidligere erkebiskop av Washington DC, og er den med høyest rangering som er blitt laisert, altså gjort til legmann, av den katolske kirken i moderne tid. Han bidro sterkt til å hente inn midler fra donorer i USA til pavestolen.
I rapporten, som baserer seg på dokumenter og intervjuer med mer enn 90 vitner, insisteres det på at den første offisielle pedofili-anklagen mot McCarrick kom i 2017, som var da Vatikanet tok grep.
Forfremmet etter advarsler
Tidligere ofre av McCarrick, som ble omtalt som «onkel Ted», har forlangt å få vite hvordan McCarrick først ble utnevnt til erkebiskop i 2000 og senere gjort til kardinal i 2001, tross flere anonyme brev fra tidlig på 1990-tallet der han ble anklaget for å ha forgrepet seg på sine «nevøer».
Tidligere pave Johannes Paul II, som forfremmet McCarrick i 2000, fikk råd om at det ville være «uforsiktig» å forfremme ham, men valgte likevel å stole på ham.
Kardinal John O’Connor, daværende erkebiskop i New York, mottok både anonyme og ikke-anonyme rapporter om McCarricks ugjerninger, som han sendte videre til paven. Da rapportene ble fulgt opp, bekreftet fire biskoper fra New Jersey «at McCarrick hadde delt seng med unge menn, men kunne ikke med sikkerhet slå fast at McCarrick hadde gjort seg skyldig i seksuelle forbrytelser».
Også Pave Benedict lot seg overbevise da McCarrick sverget at anklagene var usanne.
Pave Frans «så ikke behov for å endre tilnærmelsen som hadde blitt fulgt tidligere», heter det i rapporten. Han ombestemte seg imidlertid i 2017, da det ble fremmet konkrete anklager om overgrep mot en mindreårig.
Mange anklager
Den katolske kirken er i en årrekke blitt rammet av en lang rekke avsløringer av seksualforbrytelser begått av prester i en rekke land. Mange av ofrene er gutter og menn, men også kvinner er blitt rammet.
I fjor måtte paven erkjenne at noen katolske prester kan ha brukt nonner som sexslaver. Kirken har fått massiv kritikk for en rekke tilfeller hvor gjerningsmenn er blitt skjermet og overgrep forsøkt skjult.
Frans har også tatt selvkritikk for tilfeller hvor han ikke tok overgrepsanklager på alvor. «Jeg var en del av problemet», erkjente han overfor et overgrepsoffer i Chile i 2018.