Portland, onsdag 4. november. Ingenting tyder på at Antifa vil trappe ned i påvente av et resultat. De ønsker å trappe opp volden, og NRK-journalister som Tove Bjørgaas sier frustrasjonen er forståelig på bakgrunn av Trumps uttalelser. Foto: Paula Bronstein/AP/Scanpix
I Document har vi en oppfattelse av hva som foregår i USA som avviker sterkt fra det norske medier pumper ut. Men er det vi som er på bærtur? Ville Tucker, Hannnity og Ingraham være på samme side som oss?
Tucker var helt om bord: Det som skjer, er manipulasjon av valget, og Demokratene har planlagt det i lang tid. Deres fremste våpen var poststemmer. Norske medier skal ha det til at dette er på linje med norske forhåndsstemmer. Men dét er det ikke, og Demokratene tøyer strikken lenger enn langt: Visse delstater tar imot poststemmer selv uten datostempel. Da inviterer man til valgsvindel. Noen tillater sågar at det skrives med blyant. Man sammenligner ikke signaturene for å bekrefte at det er riktig person. Man tillater at opptellingen skjer seks dager etter valgdagen. Og høyesterett har gitt Demokratene medhold når Trump-kampanjen har stevnet endringene.
Statsadvokaten i Pennsylvania sier at «Trump skal ikke vinne». Det høres ut som om dét er noe han selv skal sørge for. Hva har en statsadvokat med å kommentere valgutfallet på forhånd? Lignende uttalelser har mange Demokrater i posisjon kommet med.
Demokratene befinner seg i en posisjon hvor det er legitimt å bruke makten hvis man har den.
Joe Biden sa at alle stemmer teller og skal telle med. Men han glemte en viktig tilføyelse: legitime stemmer.
Illegitime stemmer skal ikke telle med, dvs. de man ikke kjenner opprinnelsen til.
Det er ikke første gang det har dukket opp esker med «uoppdagede» stemmer ved valg. Det skjedde i Florida i 2000, og der var settingen den samme som i dag: Demokrater som ikke bryr seg om reglene og gjør alt for å få det resultatet de ønsker.
Norske medier er ikke interessert i å dekke noe som kaster dårlig lys over deres side. Ordet partisk har fått et nytt og mørkere innhold: Politikk er blitt krig, og venstresiden dekker systematisk for sine egne.
Samtidig kjører de ut aggressiv propaganda mot motparten.
Det gjør at publikum har vanskelig for å vite hva de skal tro på. De mangler holdepunkter.
Slik rammer man demokratiet på det mest fundamentale plan: Uten en variert nyhetsstrøm mangler publikum muligheten til å danne seg sin egen oppfatning.
Dette blir enda verre når de samme mediene utgir seg for å være objektive. Eller som en NRK-reporter sa om opptellingen i Pennsylvania: – Demokratiet teller.
Det er full likhet mellom de som utøver makt og prinsippene. Dette er en type legemliggjøring som slekter på fascisme og kommunisme. Hvis du setter deg opp mot det som foregår, setter du deg opp mot demokratiet, dvs. folket.
I HBO-serien «Tchernobyl» – som er sterkt anbefalelsesverdig – blir de ansvarlige omsider stilt for retten, det vil si: Det er en skinnprosess. De lokale blir syndebukker for dem lenger oppe. Men rettssaken krever vitner, og noen av disse spiller ikke på lag med aktor og dommer og sier ting utenfor scriptet. Da bryter aktor inn og stanser vitnet med ordene: – Hvem ga deg rett til å utfordre folket?
Vi er i ferd med å få et lignende system, der det settes likhetstegn mellom regjering og folk, Storting og folk, staten og folk, og alle de som stiller kritiske spørsmål, er avvikere, eller enda verre: hatere, rasister, islamofobe, homofobe som ikke ønsker LQBT velkommen. Eller som demonstranten utenfor Det hvite hus sa til NRK: – Vi vil ha rettferdighet for alle. Alle har rett til sine rettigheter.
Men hva betyr dét? Det er en definisjon på rettferdighet der den enkelte har rett til å realisere seg selv på samfunnets bekostning.
Ikke noe samfunn kan bestå lenge ved å gi carte blanche til slike krefter.
Men det er nyttige instrumenter til å dekonstruere det som måtte være igjen av tradisjoner i et samfunn.