Terje Rød-Larsen under 20-årsmarkeringen for Osloavtalen 2013. Samme år signerte han et gjeldsbrev der han forpliktet seg til å betale 130.000 dollar til sexforbryteren Jeffrey Epstein. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det var tettere forbindelser mellom den norske toppdiplomaten Terje Rød-Larsen og den avdøde overgriperen og finansmannen Jeffrey Epstein enn det som tidligere har vært kjent. På et tidspunkt hadde Rød-Larsen 130.000 dollar i privat gjeld til Epstein «for value received».

DN avslører onsdag at nye dokumenter viser tette forbindelser mellom Terje Rød-Larsen og Jeffrey Epstein. Avisen har fått tilgang til gjeldsbrevet, samt epost som inneholder instruksjoner og en foreslått betaling tilknyttet fredsarbeid i Mongolia. Den FN-tilknyttede og norskstøttede tankesmien International Peace Institute (IPI) som Rød-Larsen var leder for, hadde også tette forbindelser til Epstein.

Det står få detaljer i dokumentet Terje Rød-Larsen signerte i juli 2013: Et gjeldsbrev der han forpliktet seg til å betale Jeffrey Epstein 130.000 dollar.

Beløpet tilsvarte da like under 800.000 kroner.

Det fire siders brevet sier ingenting mer om hva det var Rød-Larsen skyldte Epstein pengene for, utenom de første tre ordene:

«For value received», altså for noe han har mottatt.

Terje Rød-Larsen er politiker, internasjonal diplomat og FN-topp, men aller mest kjent for å ha tilrettelagt for fredsprosessen mellom Israel og Palestina som ledet til Oslo-avtalen i 1993. Tankesmien IPI, som har mottatt over 130 millioner kroner fra norske myndigheter opp gjennom årene og har FNs generalsekretær i styret, har vært ledet av Rød-Larsen siden 2005.

Jeffrey Epstein tilsto kjøp av seksuelle tjenester fra en mindreårig, men en føderal undersøkelse identifiserte 36 ofre, men Rød-Larsen tok likevel ikke avstand fra den overgrepsdømte finansmannen:

Flere uavhengige kilder med kjennskap til både Epstein og Rød-Larsen forteller at nordmannen var en del av miljøet rundt Epstein etter dommen. De to har møttes på ulike arenaer opp gjennom årene, og Rød-Larsen var minst 20 ganger i Epsteins storslåtte hjem på Manhattan.

Rød-Larsen har blitt forelagt denne beskrivelsen, men ikke svart, skriver DN.

Avisen skriver at forbindelsen mellom Rød-Larsen og Epstein fortsatte også etter det private gjeldsbrevet fra 2013, da Rød-Larsen to år senere ønsket å betale en sum til Epstein gjennom den norskstøttede tankesmien.

1. oktober 2015 sendte en av IPIs direktører, David Witt, en epost til Camilla Reksten-Monsen, en av Rød-Larsens nære medarbeidere i tankesmien. Henvendelsen gjaldt en overføring på 100.000 dollar. Witt hadde fått beskjed fra en annen ansatt at «Terje har autorisert» betalingen.

Pengene skulle til Epstein. Witt var ansvarlig for finansene i IPI, og lurte på om Reksten-Monsen hadde kontoinformasjonen som var nødvendig for å gjennomføre betalingen.

Hun svarte at «Terje sa han skulle skaffe den fra Jeff».

Terje Rød-Larsen har nektet å innrømme planene om å betale Epstein, og IPI har sendt følgende svar til DN:

– Som svar på spørsmålene dine kan vi bekrefte at IPI ikke betalte herr Epstein 100.000 dollar. IPI har ikke betalt noen godtgjørelse til herr Epstein på noe tidspunkt.

Epostene DN har fått tilgang til viser at den planlagte betalingen var for noe som heter «Mongolia Advisory Board».

Det står ingenting om Mongolia Advisory Board på IPIs sider, til tross for flere innlegg om samarbeid mellom tankesmien og landet. Interne dokumenter kaster imidlertid lys over gruppen.

I desember 2013 ble det sendt en avtale fra IPI til myndighetene i det fattige utviklingslandet Mongolia med tittelen «Mongolia Presidential Advisory Agreement».

Gruppen skulle ifølge dokumentet bestå av opptil seks medlemmer, som hadde markert seg som «dyktige og fremtredende innen sine felt». Sammen skulle de bidra med ekspertise, faglig analyse og veiledning til Mongolias president, «særlig med hensyn til regional og global fred og sikkerhet».

For dette var betalingen 100.000 dollar i året til hvert medlem, betalt av mongolske myndigheter. I tillegg ble alle utgifter for to årlige møter dekket, inkludert for en eventuell ledsager. Utnevningen av medlemmene var IPIs jobb, men de måtte godkjennes av presidententkontoret i Mongolia.

Flere toppolitikere var involvert i arbeidet, og en intern IPI-oversikt viser at blant annet Stiftelsen Oslosenteret ble betalt 100.000 dollar for arbeidet. Senteret ble grunnlagt av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik etter at han tapte valget i 2005.

Fredstankesmien IPI pekte med andre ord ut flere tidligere statsledere og en som hadde vært amerikansk finansminister til å hjelpe Mongolia med fredsarbeid – og så ville Rød-Larsen også betale Jeffrey Epstein for det samme prosjektet.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik bekrefter overfor DN at Oslosenteret han leder fikk betaling for arbeidet.

Arbeidet foregikk gjennom telefonkonferanser og «ved bilaterale samtaler mellom daværende president i Mongolia og oss medlemmer».

– Jeg kan ikke huske at Epstein var med på våre telefonmøter og hørte heller ikke om hans navn i denne sammenheng, så det er ukjent for meg.

De tre medlemmene han husker og Bondevik selv har alle hatt tunge politiske verv, i motsetning til Epstein.

Men Epstein hadde en finger med i spillet da et annet medlem skulle få pengene sine.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.