Regjeringen foreslår å utvide perioden nettleverandører kan holde på informasjon om IP-adresser, med hensikt å hjelpe politiet i etterforskning av straffesaker, spesielt overgrepssaker. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Regjeringen foreslår å forlenge tiden nettleverandører lagrer informasjon om IP-adresser. Formålet er å hjelpe politiet i etterforskning av overgrepssaker.
Når politiet kommer over IP-adresser de kan knytte til straffbare forhold, kobles nettleverandøren inn for å få klarhet i hvilken abonnent som benyttet adressen. Leverandørene fjerner i dag slik informasjon etter 21 dager.
Regjeringen sender nå ut et høringsforslag om å forlenge denne perioden. Nettavisen får opplyst at justisdepartementet foreslår at informasjonen skal kunne lagres mellom seks og tolv måneder.
– Vi har ikke bestemt oss om vi skal foreslå tolv måneder eller mindre. Vi skal se på de sakene vi har fått inn de siste årene for å finne ut hva som vil være hensiktsmessig, og vil komme tilbake til hvor lang lagringstid vi vil foreslå, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos til Nettavisen.
Avisa skriver at Kripos forkastet 645 tips om nettovergrep på grunn av manglende lagring av IP-adresser i 2019, som skal være i underkant av en tredel av alle tipsene de mottok i løpet av året.
– Nå gir vi politiet et virkemiddel de har bedt om lenge. Stadig mer kriminalitet skjer i det digitale rom og med digitale spor. Overgripere og andre kriminelle skal ikke slippe unna fordi dataene forsvinner, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.