Trond Giske (A) har opplevd mer «politisk utstøtelse» enn de fleste.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Etter at han meldte overgang til Sp, har Jan Bøhler fått gjennomgå av tidligere partikamerater. Det får Trond Giske til å reagere meget sterkt. Han vet utmerket godt hva det vil si å skyves ut i kulden fra dette partiet.

Det har vært mye oppstandelse, kritikk og til dels raseri rettet mot Jan Bøhler siste døgn. At han nå velger seg Sp fremfor Ap, faller i dårlig jord hos mange av dem han i årevis har vært partikamerater med. Plutselig var det «varme kameratskapet» snudd til bitterhet og en iskald skulder.

Blant annet skriver Ap-Veteran Steinar Saghaug følgende på Facebook:

«Jan Bøhler, den største svikeren jeg har opplevd i politikken gjennom mer enn femti års medlemskap i Arbeiderpartiet.»

Andre partiprofiler fra Oslo som melder seg på i koret av kritikk mot Bøhler, er Gro Balas, Terje Jacobsen og Raymond Johansen, dog med varierende grad av sinne.

VG forteller om Raymond Johansens reaksjon:

«Oslos byrådsleder Raymond Johansen tar et generaloppgjør med Jan Bøhler etter overgangen fra Ap til Sp.»

«– På et tidspunkt lurte jeg på om jeg skulle sende en savnet-melding på han», sier Raymond Johansen til VG.

Nettopp synlighet og tilstedeværelse er noe en del har etterlyst hos byrådsleder Raymond Johansen selv. Det har til tider vært lett å få inntrykk av at Oslo i hovedsak har vært styrt av blant annet Lan Berg fra MDG, og ikke av byrådslederen fra Ap.

Hvor Raymond Johansen har befunnet seg og hva han har bedrevet, har til dels vært uklart. Kanskje har han vært i Groruddalen og lett etter Jan Bøhler?

Men ikke alle i Ap er like sinte på Bøhler, og like ivrige etter å delta i nedrakkingen av ham. For nå rykker tidligere parti-nestleder Trond Giske ut mot flommen av negative kommentarer.

I et innlegg på Facebook skriver han:

«Det er veldig trist at Jan Bøhler har meldt seg ut av AP. Samtidig er det ille å se kommentarer hvor Jan behandles som en avhopper fra en sekt», skriver Giske.

Sammenligningen med en sekt er neppe skivebom. For det er slik man gjerne behandles om man ønsker å hoppe av fra eksempelvis en del religiøse miljøer. Da venter utstøtelse, skittentøysvask og bebreidelser. I islam blir man til og med truet med døden for å skifte «trosretning».

Giske fortsetter sin tirade mot Bøhler-hetsen:

«Hver uke spør jeg folk om å bli medlem i AP. Men hvor lenge blir de når de ser den harde tonen som brukes både mot partifeller og andre? Hvis vi ikke støtter hverandre, kan vi heller ikke forvente støtte fra velgerne. Et raust og inkluderende folkeparti, må behandle folk raust og inkluderende», skriver Giske.

Trond Giske har selv, mer enn de fleste, fått føle hva det vil si å falle i unåde innad i Arbeiderpartiet.  Det man da møtes med, har svært lite til felles med den «rause inkluderingen» Ap-folk ofte krever av andre i samfunnet.

Velgerne bør antagelig merke seg hvordan man i dette partiet generelt ser på folk som ikke tilhører «kretsen» .

Kan virkelig et slikt parti gå i bresjen for å skape et godt samfunn for alle?

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.