Carl I. Hagen er gjenstand for bitter strid i Oppland FrP. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det mobiliseres mot Carl I. Hagen i Oppland. Han fremstilles som et «problem», og bes gi opp forsøket på å bli valgt til Stortinget. Det er fra sine egne man skal ha det. Men Hagen har også lojale støttespillere i fylket.

Carl I. Hagen er foreslått på førsteplass på Opplands liste til neste års valg. Det er noe som blir lagt merke til, da Hagen ikke er noen hvemsomhelst i norsk politikk.

Man kunne kanskje trodd dette ville føre til unison glede blant fylkets FrP-ere, da man her har en mulighet til å få satt et helt nytt fokus på et fylkesparti som kanskje ikke har vært blant de mest fremtredende.

Men tvert imot har det fått enkelte krefter i partiet til å tenne på alle plugger. Mange er svært engasjerte, og enkelte fremstår i TV2-nyhetene som noe bortimot forulempet over at Hagen ønsker å fronte «deres» parti.

At partiet ble stiftet av nettopp Carl I. Hagen, ser ikke ut til å være noe moment av betydning for de Hagen-kritiske.

«Motstanderne av Hagen ber ham om å trekke seg, for å hindre utmeldinger og uvennskap», forteller TV2s nyhetsanker Morten Sandøy.

Den som foreslo Hagen i fylkespartiet, FrP-eren Svein Erik Sørensen, begrunner sitt valg med at Hagen har sitt hjerte i partiet, og at dette er noe som kan tiltrekke seg mange velgere i Oppland.

Denne troen deles absolutt ikke av Line Diserud fra Nord Aurdal FrP og vararepresentant på Stortinget.

«Hvis dette blir realiteten, så sier vi at Oppland har ingen kandidater som er gode nok til å fronte FrP», sier hun.

Hun fortsetter:

«Mange vurderer å melde seg ut av hele FrP», sier hun opprørt.

For Diserud er selv partigrunnleggeren og partiets mest profilerte ansikt utad mange nummer for liten til å fronte Oppland FrP.

Seerne forstår at den posisjonen etter hennes syn krever en politiker av et helt annet format, en som virkelig kan gjøre «vei i vellinga» både i Oppland og nasjonalt.

Den kandidaten Diserud og flere andre i fylkespartiet ønsker, er Wenche Haug Almestrand fra Lillehammer. Det er neppe noen overdrivelse å si at hun er et noe mindre kjent navn i politikken enn Carl I. Hagen.

 

For Svein Erik Sørensen, som foreslo Hagen, er dette et langt svakere alternativ.

«Hun er ikke i nærheten av å nå opp til Carl», sier han.

Hagen-motstander Line Diserud er helt uenig:

«Men det er jo helt feil, selvfølgelig når hun opp til Hagen, og hun går langt forbi», fastslår Diserud kategorisk.

Hun legger til:

«Jeg vet at Wenche Haug Almestrand ville gjort en kjempefantastisk jobb».

Diserud mener Hagen kun utgjør et problem, og at det beste han nå kan gjøre for FrP, er å trekke seg.

Stemningen i partiet er ifølge TV2-nyhetene svært dårlig. Det fremgår at det nesten bedrives en form for hets mot Hagen, fra medlemmer og tillitsvalgte i det partiet han har bygget opp gjennom et langt liv med unik politisk arbeidsinnsats og personlig oppofring.

I innslaget beretter TV2 at partifeller har «angrepet hverandre på sosiale medier» i forbindelse med nominasjonen. Svein Erik Sørensen beskriver det som foregår mot Hagen og hans tilhengere, som «trakassering».

I Oppland (og visse andre deler av FrP) er det takken til Hagen for å ha bygget opp partiet. Han møtes med en iskald skulder fra enkelte som kanskje heller burde funnet seg et annet parti mer til venstre i politikken.

Men for Hagens tilhengere er det nokså klart hva det hele handler om:

«Jeg tror Hagen kan samle en del av kjernevelgerne våre, for de savner det gamle Fremskrittspartiet», sier Svein Erik Sørensen. Han er neppe alene i FrP om et slikt savn.

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

 

Støtt oss i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.