«Jeg tror man er tjent med å kalle en spade for en spade, eller en kabel for en kabel i dette tilfellet. Dette er kokkelimonke-politikk som ikke tjener til annet enn å tilsløre hele saken og forvirre velgerne», sier Ole André Myhrvold. Sps klimapolitiske talsperson, stortingsrepresentant Ole André Myhrvold, til Nationen. Illustrasjonsfoto: @Roy Vestfjord
Det burde ikke overraske noen, men utenlandskablene, ACER og EU-tilpasningen vil gi norske forbrukere dyrere strøm. Det står svart på hvitt i Statnetts høringssvar til EUs «Ren energi-pakke». At selvråderetten også innskrenkes blir ikke tematisert. De såkalte miljøvernerne i MDG applauderer.
Energipolitikk er kompliserte saker og man skal stå tidlig opp for å henge med i svingene når EU, den norske regjeringen og energibransjen (hvori opptatt både norsk og utenlandsk «finansekspertise») setter alle kluter til for å overbevise norske forbrukere om at EU-tilpasningen er i Norges interesse.
Det er kanskje derfor vi må ty til det energipolitiske nettstedet Montel for å finne fakta som viser hva som er i ferd med å skje.
Statnett: 70%-regelen kan gi forbrukerne økte kostnader
(Montel) EUs regelverk om at minst 70 prosent av kapasiteten på utenlandskabler skal utnyttes, kan paradoksalt nok føre til dårligere driftssikkerhet og høyere kostnader for forbrukerne, advarer Statnett.Advarselen kommer i Statnetts høringssvar til Ren Energi-pakken i regi av Olje- og energidepartementet.
Konsekvensene av den nye 70 %- regelen kan bli økt regulering i driftsfasen som igjen kan redusere driftssikkerheten og øke kostnadene for forbrukerne.
Der viser Statnett til at i Ren Energi-pakken er det krav om at systemoperatører (TSOer) ikke kan begrense kapasitet for grensehandel for å redusere interne flaskehalser, blant annet for å sikre høyest mulig kapasitet til markedet og øke mulighetene til å bygge ut mer fornybar kraft.
Dette har i praktisk politikk fått utslag i at TSOene maksimalt kan begrense kapasiteten på forbindelser mellom budområdene med 30 prosent, slik at minst 70 prosent skal stilles til rådighet til markedet. Det er innført unntaksregler, og kravet til 70 prosent vil først få full effekt fra 2026.
Både i norske kraftselskaper og i Statkraft og Statnett ser mange lyst på å bli «råvareleverandører» av enda mer kraft til Storbritannia og til EU-landene. De ser krafteksport som «den nye oljen». «Grønn» er blitt verdens viktigste kommersielle varemerke. Det er lukrativt for globaliserte selskaper å basere seg på «ren energi fra Norge».
Det blir også applaus fra den mer kommersielle delen av miljøbevegelsen, og fra MDG. Der argumenteres det med at norsk fornybar kraft kan bli Europas «grønne batteri». Innvendingen er for det første at det er svært begrenset hvor langt en kommer med norsk fornybar energi i så henseende. For det andre så er det ingen automatikk i at norsk fornybar kraft vil erstatte kull og olje. (Nationen)
– Vedum kan spare sentrale myndigheter for mye saksbehandling dersom han ber sine ordførere trekke søknaden om å bygge kraftledning mellom Norge og Skottland. Han sitter på makten. Spørsmålet er om han faktisk mener det han sier. Foreløpig virker det ikke slik, sier Solvik-Olsen.Det er kraftselskapene Agder Energi, som er eid av 30 Agder-kommuner, Lyse, eid av kommuner i Rogaland, E-Co, eid av Oslo kommune, samt svenskeide Vattenfall som står bak NorthConnect-prosjektet.
En opptelling Frp har gjort, viser at Sp og Ap styrer i 26 av de 47 kommunene med eierskap i kraftselskapene. (Dagens Næringsliv)
MDG liker samarbeid, og vi sier ja til en langt fra perfekt EØS-avtale, ja til ACER til tross at det betyr at vi må samarbeide om noe så livsviktig som energi, og ja til utenlandskabler, fordi Norge er avhengig av verden og verden er avhengig av oss. (MDG)
Ren Energipakken, eller den fjerde energimarkedspakken, er allerede vedtatt i EU, så den norske høringsrunden er dermed av mindre betydning. (Montel)
Les også: