Britenes statsminister Boris Johnson var tidligere i år koronasyk. Nå iverksetter Johnson tiltak mot smittespredning som får hans egne partifeller til å reagere med betegnelser som «autoritær» og «diktator-taktikk». Foto: REUTERS / Peter Nicholls / NTB
Boris Johnson står overfor et opprør blant sine konservative partifeller. Den britiske statsministeren møter anklager om «diktator-taktikk» når han innfører enda flere restriksjoner for å stoppe smittespredningen. Tirsdag varsler Johnson at han vil sette inn hæren i arbeidet med å opprettholde koronarestriksjonene.
Johnson presenterte i dag nye koronatiltak. Han foreslår hjemmekontor for alle kontoransatte, obligatoriske ansiktsmasker og at private arrangementer som bryllup bare kan ha femten deltakere. Fra og med mandag skal også puber og restauranter stenge klokken 22, og brudd på sekspersons-regelen bøtelegges, melder Daily Mail.
Boris Johnsons tøffe koronatiltak kommer etter massiv kritikk fra Johnsons egne partifeller.
– Briter er ikke barn
– Det britiske folket er ikke vant til å bli behandlet som barn, raste Sir Graham Brady mandag, ifølge avisen.
Brady – tillitsvalgt blant de konservative parlamentsmedlemmene – sa at han ville lede et opprør neste uke mot utvidelsen av koronarestriksjonene.
Helseminister Matt Hancock fikk mandag også en rekke kritiske spørsmål fra sine egne da han oppdaterte Parlamentet om regjeringens innsats for å takle viruspandemien.
Veteran-parlamentariker Pauline Latham ba Hancock om å «forklare statsministeren at vi faktisk lever i et demokrati, ikke et diktatur». Sir Edward Leigh oppfordret ministrene til å droppe den «autoritære» tilnærmingen og sa at regjeringen så «stadig mer inhabil» ut:
– Problemet med autoritarismen er at den er uforenelig med sivile friheter. Det blir også stadig mer inhabilt. Det er avhengig av samtykke og tilslutning når man stenger samfunnet ned.
– Vi bør stole på å oppmuntre folk til å passe på seg selv, beskytte de utsatte og ta ansvar for våre egne liv. Dette er den konservative måten.
Sir Graham sa at han vil tvinge fram en avstemning i Commons neste uke som vil kreve at ministrene får parlamentarisk godkjenning for eventuelle ytterligere nedstengningstiltak.
Han sa at mer granskning av den såkalte sekspersons-regelen ville ha gjort det mulig for parlamentsmedlemmer å stille spørsmål ved hvorfor grensen ble satt til seks og ikke åtte eller ti, og hvorfor barn ble inkludert i sekspersons-regelen i England, men ikke i Wales eller Skottland.
Tidligere Tory-leder Sir Iain Duncan Smith mente kuren ble hardere enn koronaen:
– Hvis vi låser økonomien, vil det føre til flere helseproblemer og døde enn koronaen forårsaker.
Boris setter inn hæren
Boris Johnson åpnet i dag muligheten for at hæren skulle patruljere gater i England for å håndheve koronaregler.
Statsministeren sa at politiet nå vil ha «muligheten til å tilkalle militær støtte der det kreves», da han kunngjorde at bøter for å bryte sekspersons-regelen vil bli doblet til £ 200, ifølge Daily Mail.