Et lyshjerte er tent på stedet der en 30-årig kvinne ble drept på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö. I Sverige har det bare vært en eneste måned uten drapsskudd siden 2017. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB

Siden 2017 har det bare vært en eneste måned uten skyteepisoder med døden til følge i Sverige. Antallet skyteepisoder totalt er skyhøyt over antallet i Norge. 

Siden november 2016 har politiet i Sverige ført statistikk over antall bekreftede skyteepisoder.

En bekreftet skyteepisode beskrives som en episode der prosjektiler med kruttladede våpen er avfyrt og det er spor etter dette i form av kuler, hylser eller skade på materiell eller mennesker, eller det er mer enn ett uavhengig øyenvitne til skytingen. Skytingen må også være ulovlig og ikke åpenbart utilsiktet.

Antall skytinger har økt i 2020, men færre har dødd

Antall bekreftede skytinger i Sverige i år er så langt flere enn tilsvarende perioder de tre foregående år. På den annen side er antallet mennesker som døde som et resultat av skytingene omtrent like høyt som tidligere år. Dette viser politiets siste statistikk, som er ført fram til 15. september i år, melder Aftonbladet via TT.

Mars 2018 skiller seg ut når det gjelder dødelig skyting i Sverige. Det er den eneste måneden på tre år da ingen har blitt drept.

Dette fremgår av politiets siste statistikk, som løper til og med 15. september i år.

Kilde: Polisen/Aftonbladet

Stockholm farligst 

Hittil i år er 28 mennesker skutt og drept i Sverige, altså noen færre enn i tilsvarende periode i fjor.

Hardest rammet er Stockholm, der 14 mennesker ble drept i skyteepisoder.

–  Det er for tidlig å trekke noen reelle konklusjoner eller å se noen trend i dette. Samlet sett er antall skytinger på omtrent samme nivå som tidligere år, sier Linda H Staaf, leder for etterretningsenheten ved politiets nasjonale operasjonsavdeling (Noa), til TT.

 




Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.