Politiet er på stedet etter melding om at en person er knivstukket like ved Holbergs plass i Oslo. At politiet lette etter en mørkhudet gjerningsmann, fortalte de selv på Twitter. Men i mediene mørklegges dette. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Denne søndagen har vi publisert to saker av NTB om den samme knivstikkingen med «grov kroppsskade» i Oslo. Vi inviterer leserne til å finne hvilket ord som er forsvunnet fra den første til den andre versjonen. Vi lover ingen premie, ettersom svaret ligger i denne sakens tittel.

Her fra første NTB-melding, publisert på NTB kl. 05.55, av oss kl. 08.00:

Politiet gikk etter hendelsen ut med en beskrivelse av en mulig gjerningsmann. Det dreier seg ifølge politiet om en mann på rundt 25 år, som er mørk i huden, har sort caps og en veske over skulderen.

Neste NTB-melding kom kl. 10.08, og så kl. 10.46 oppdatert med uttalelser fra de to siktedes forsvarere. Da vi sammenlignet de to meldingene, valgte vi å publisere den in extenso kl. 10.53, nettopp for å synliggjøre mørkleggingen som foregår:

To siktet for grov kroppsskade etter knivstikking i Oslo

Den observante leser (men hvem er det en tidlig søndagsmorgen) vil se at opplysningen om at den etterlyste var «mørk i huden» har forsvunnet i NTBs oppdaterte versjon. Politiet opplyser heller ikke om det i sin siste tweet, så det er en mikroskopisk sjanse for at vedkommende ikke var det, men siden denne type ran og overfall er et gjentakende problem, er det all mulig grunn til å anta at gjerningsmannen er melanin-beriket.

Her er politiets tweeter, svart på hvitt:

Mørkleggingen gjør alt hvitt

I skrivende stund ser NTBs hvitlagte sak ut til å være gjengitt av fem medier: Aftenposten, VG, Varden, Adresseavisen og Resett. Av disse er det kun den siste som har omarbeidet NTBs opprinnelige melding, slik at etterlysningen av den mørkhudede kommer med.

Så kan man spørre seg hva det skal være godt for å offentliggjøre at den formodentlige gjerningsmann er mørk i huden. Har det noen betydning?

Selvsagt har det betydning, ikke minst for nordmenns virkelighetsforståelse.

En venn av meg havnet forrige helg på Rikshospitalet med hjernerystelse etter å ha blitt slått ned, ranet og skambanket av en stor gjeng med unge, mørkhudede menn på nesten samme sted. Han er fortsatt sykmeldt, og gjerningsmennene er fortsatt på frifot.

Når avisene hvitvasker virkeligheten, blir virkeligheten selvfølgelig en liksom-virkelighet.

Erna Solberg kan si at hun ikke vet hvilken virkelighet Per-Willy Amundsen (FrP) befinner seg i når han ønsker at politimester i Oslo Beate Gangås kunne ta litt mer etter Oslo politimester på 1980-tallet, Willy Haugli.

Erna: – Vet ikke hvilken virkelighet Per-Willy lever i

Vi lar Sigbjørn Obstfelders dikt «Jeg ser» fra 1893 avrunde denne saken. Ordene er ikke mindre aktuelle i dag, i 2020:

JEG SER
Jeg ser på den hvide himmel,
jeg ser på de gråblå skyer,
jeg ser på den blodige sol.

Dette er altså verden.
Dette er altså klodernes hjem.

En regndråbe!

Jeg ser på de høie huse,
jeg ser på de tusende vinduer,
jeg ser på det fjerne kirketårn.

Dette er altså jorden.
Dette er altså menneskenes hjem.

De gråblå skyer samler sig. Solen blev borte.

Jeg ser på de velklædte herrer,
jeg ser på de smilende damer,
jeg ser på de ludende heste.

Hvor de gråblå skyer blir tunge.

Jeg ser, jeg ser …
Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt …

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.