Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er blant taperne i den nye meningsmålingen som er lagt frem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politiske meningsmålinger står i kø i disse dager, og gir til dels motstridende resultater. I den nyeste målingen går Høyre klart frem, mens alarmklokkene ringer illevarslende for de rødgrønne.

NTB kan fortelle at Høyre nå går forbi Ap på septembermålingen til Nationen og Klassekampen. Men fortsatt er det så vidt rødgrønt flertall. Både MDG og Rødt faller nå under sperregrensa.

Fra å ha meningsmålinger som ville gitt betydelig representasjon i form av utjevningsmandater, er disse to ytterpartiene nå henvist til rollen som perifere mikropartier med minimal innflytelse.

Rødt kommer her ut med 3,3 prosents oppslutning, mens MDG får 3,5, begge kan notere klar tilbakegang, og da spesielt MDG (minus 2,5 prosentpoeng). .

Høyre går mest frem og får en oppslutning på 25,6 prosent på målingen, som er utført av Norfakta.

En annen måling viste nylig noe bortimot motsatt utvikling for Høyre.

Partinestleder Bent Høie synes uansett det er hyggelig og inspirerende med denne nyeste målingen.

– Det sier meg at vi må jobbe hver eneste dag framover for å sørge for at vi fortsatt har et borgerlig flertall etter valget i 2021. Det er også fullt mulig, sier han til Klassekampen.

Hvis meningsmålingen hadde vært valgresultat, ville Ap, Sp og SV til sammen ha fått 85 stortingsmandater. Det er akkurat det som trengs for flertall. Overvekten i representanter er dermed vesentlig redusert i forhold til hva andre målinger har vist i senere tid.

Ap får en oppslutning på 24,7 prosent, noe partinestleder Bjørnar Skjæran ikke er fornøyd med. Han håper at framleggingen av et nytt partiprogram vil skape en entusiasme som løfter partiet.

– Så er dette også en måling som viser flertall for vårt regjeringsalternativ med Ap, Sp og SV, sier Skjæran.

Men her tar han forutsetninger om et samarbeid som i øyeblikket synes temmelig uaktuelt. Den konstellasjonen er ikke hva Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foretrekker. Sp vil rett og slett ikke ha noe som helst med SV å gjøre i et regjeringssamarbeid.

– Jeg gjentar det jeg sa før valget i 2017, at vi arbeider for en Ap-Sp-basert regjering, sier han til Nationen.

Samtidig tar Carl I. Hagen til orde for at Sp bør finne sammen med Høyre og FrP på borgerlig side, og sammen danne en flertallregjering der verken SV eller andre sosialister har noe de skulle ha sagt – og heller ikke småpartiene KrF og Venstre vil kunne utøve sitt press.

Oppslutningen for partiene er som følger (med endring fra augustmålingen i parentes): Rødt 3,3 (-0,8), SV 8,1 (+0,8) Ap 24,7 (-1,9), Sp 13,4 (+0,2), MDG 3,5 (-2,6), KrF 4,1 (+0,5), Venstre 2,9 (+0,4), Høyre 25,6 (+2,1), Frp 12,8 (+0,3) og andre 1,7 (+0,1).

Målingen er gjennomført 1. og 2. september, og 1.000 personer er spurt. Feilmarginene ligger mellom 0,8 og 2,7 prosentpoeng og er som vanlig størst for de store partiene.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.