– Æresvold skjer i Norge, og det skjer i Bærum, fastslo aktor politiadvokat Børge Enoksen i sin prosedyre. Foto: Øyvind Thuestad.
ASKER OG BÆRUM TINGRETT: Aktor krever syv års fengsel for far (66) og sønn (36) for forsettelig drapsforsøk på datterens ektefelles bror. Forsvarerne krever frifinnelse.
– Vi må signalisere at slik kan vi ikke ha det, sa aktor Børge Enoksen i sin prosedyre i Asker og Bærum tingrett i dag.
En far og hans sønn har denne uken stått tiltalt for det politiet mener er et drapsforsøk motivert av ære/skam-begreper. Begge nekter straffskyld.
Familiens ære ble krenket da datteren giftet seg med en mann faren ikke hadde godkjent, mener aktor. Og fordi hverken brud eller brudgom var innefor rekkevidde, de var underveis til Istanbul på bryllupsreise, gikk de løs på brudgommens bror.
– Dette fenomenet, at man reagerer på tapt ære med å ty til vold, er ikke ukjent, understreket Enoksen:
– Det skjer i Norge, og det skjer i Bærum.
– Slik kan vi ikke ha det
Aktor viste til dommer fra de siste årene mot personer med bakgrunn fra Pakistan, Afghanistan og Tyrkia, der det har skjedd svært alvorlig vold, blant annet et trippeldrap bestilt fra Norge og utført i Pakistan, med bakgrunn i slik tankegang.
– Utgangspunktet for forsettelig drapsforsøk er seks år, men vi må opp til syv år, for jeg mener vi må signalisere at slik kan vi ikke ha det, sa aktor, og fortsatte:
– Det skjer i hans hjem. Hans fire år gamle datter er hjemme. Han blir angrepet helt uprovosert foran sin egen inngangsdør. Han er helt uskyldig, og han tenker ikke at han skal bli angrepet med kniv.
Han mente at retten ikke måtte halvere straffen selv om man skulle komme til at det ikke er snakk om et forsettelig drapsforsøk, men grov kroppskrenkelse.
– Kamp på liv og død
Far og sønn skal ha hatt med seg med kniv og elektrosjokkvåpen da de 7. mai i fjor oppsøkte ektemannens bror utenfor hans bolig på Rykkinn i Bærum etter at de hadde fått høre at datteren skulle på bryllupsreise.
Etter at de ringte på utviklet det seg raskt til slåsskamp.
– Det var en kamp på liv og død, sa aktor i sin prosedyre.
Da hadde konflikten bygd seg opp over flere år, sa aktor og viste til en voldsepisode i 2014, to år etter at de to ble kjærester.
Tok far og bror i forsvar
Da kvinnen forklarte seg i går, tok hun sin far og bror i forsvar og avviste at det noensinne hadde blitt snakket om ære i familien:
– Temaet ære er blitt viktig fordi vi er utlendinger. Jeg føler at familien min blir dratt under samme kam som alle andre. Det er veldig belastende at saken blir fremstilt slik. Jeg kunne gifte meg med hvem jeg ville, insisterte kvinnen.
Hun gikk tilbake på flere ting hun hadde sagt i politiavhør i mai 2019.
– Jeg forstår godt at hun endrer forklaring fra det hun forklarte i avhør like etter hendelsen, når hun nå forklarer seg med far og bror til stede her i retten, kommenterte bistandsadvokat Rune Selbo i sin prosedyre.
«Utrolig flaks»
Hadde mente fornærmede hadde hatt utrolig flaks.
– Han ble angrepet av to personer med kniv og elektrosjokkvåpen, som de heldigvis ikke fikk til å virke. Han har varige skader på kroppen, og har en fullstendig defekt lillefinger.
Han la vekt på at angrepet var helt uprovosert og at fornærmede var helt uten skyld. Selbo la ned påstand om oppreisningserstatning på anslagsvis 150.000 kroner, menerstatning på 30-50.000 kroner, og erstatning for lidt tap, samt at de tiltalte ilegges kontaktforbud.
Avviste æresmotiv
Farens forsvarer Ann Helen Aarø avviste i sin prosedyre at det er snakk om et drapsforsøk. Hun prosederte på at det enten er snakk om kroppsskade eller grov kroppsskade.
Hun avviste også at det skulle finnes noe æresmotiv.
– De har rømt fra Irak, og kom til Norge som kvoteflyktninger. Ingenting tyder på at de har noen kriminell fortid. Dette er en familie som er svært glad i hverandre, og som har har holdt sammen og støttet hverandre. De fremstår ikke som konservative og vanskelig integrerbare.
Døtrene i familien er høyt utdannet, og har ikke blitt utsatt for en kultur som har fratatt dem noen valgfrihet, mente Aarø.
Aarø la ned påstand om at faren frifinnes, eventuelt anses på mildeste måte.
Daniel Storrvik, som forsvarer sønnen, mente det kun var en krangel på trappen foran fornærmedes bolig, med knuffing og dytting. Helt mot slutten av krangelen ble det tatt fram en kniv, sa advokaten i sin prosedyre.
– Dette er en hvilken som helst vanlig slåsskamp, slik det skjer i Oslo hele tiden, mente Storrvik.
Han mente fornærmede var påført en vanlig, simpel, kroppsskade, og ikke en grov kroppsskade.
Også Storrvik avviste at forelå noe æresmotiv.
Han påstod frifinnelse for sin klient, subsidiært at han anses på mildeste måte.