For 16 måneder siden ble det avslørt mulig juks med reiseregninger av Ap-politiker Hege H. Liadal. Politiet startet etterforskning. Siden har lite skjedd, og det er nokså stille om saken. Da Mazyar Keshvari (FrP) befant seg i en liknende sak, var det alt annet enn stille.
Det er Aftenposten som i en lederartikkel torsdag etterlyser fremdrift i saken. Man lurer rett tog slett på hva som skjer.
Det var nettopp Aftenposten som med grundig gravearbeid satte lys på dette mulige jukset med reiseregninger fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant.
Avisen beskriver saken slik:
«Det er gått ett år og fire måneder siden Aftenposten avslørte at stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) over flere år hadde levert uriktige reiseregninger.
Det dreier seg om kjøregodtgjørelser for lengre avstander enn hun har kjørt, reiser hun aldri har foretatt og utgifter som fremstår som private.
Hun mener selv hun har gjort feil i god tro. Stortinget anmeldte henne til politiet for mulig misbruk av reiserefusjonsordningen.»
Etter at politiet kom banen, har saken ligget mer eller mindre død. I hvert fall om en skal dømme etter omtalen i mediene. Det har vært nokså tyst. Ingen tiltale er tatt ut, og det er heller ikke rapportert i særlig grad om hva som skjer omkring dette. Interessen virker laber fra de fleste hold.
Aftenposten etterlyser prioritering fra politiet.
«Et mulig misbruk av fellesskapets midler gjennom en tillitsbasert særordning for stortingspolitikere er dypt skadelig for tilliten til politikere og dermed også demokratiet. Likevel virker det som Oslo-politiet ikke har gitt saken spesiell prioritet. Det er uforståelig», skriver Aftenposten.
Ifølge avisen skal det ha tatt et halvt år fra anmeldelse til Liadal i det hele tatt ble avhørt. Det er uavklarte hvorvidt politiet anser at det er skjellig grunn til mistanke mot henne.
Det må derfor understrekes av Liadal verken er dømt, er tiltalt eller har tilstått noe. Det eksisterer likevel noe som kalles «Liadal-saken».
Politiet forklarer mangelen på fremdrift slik:
«Denne saken håndteres ved siden av et ikke ubetydelig antall øvrige meget alvorlige økonomiske straffesaker. Dette bildet er også en del av årsaken til hvorfor etterforskningen har tatt tid», opplyste politiet til Aftenposten i juni.
Hele affæren kan ses i kontrast til hva som skjedde i en liknende sak mot FrPs stortingsrepresentant Mazyar Keshvari. Begge tilfellene dreier seg som økonomiske uregelmessigheter fra en stortingspolitiker.
«Nettopp det faktum at mistenkte er stortingsrepresentant, gjør saken spesielt alvorlig. Det er tillagt mye vekt i dommen mot Mazyar Keshvari (tidligere Frp), som erkjente å ha levert falske reiseregninger for 450.000 kroner.
Retten slo den gang fast at han har «et verv som medlem av landets høyeste folkevalgte forsamling, og tillitsbruddet blir derfor tilsvarende alvorlig og tungtveiende», skriver Aftenposten
Der opphører likhetene. Men det finnes noen forskjeller enkelte kan oppfatte som viktige: Keshvari representerte FrP. Liadal kommer fra Ap.
Keshvaris sak fikk både betydelig mer oppmerksomhet i mediene, og ikke minst en relativt ekspeditt behandling av politi og påtalemyndighet. Hans politiske karriere er nå over, i hvert fall for en stund. Dommen satte en stopper for den.
Aftenposten stusser over forskjellsbehandlingen mellom Liadal og Keshvari.
«Da er det merkelig at politiet har en så tilsynelatende tilbakelent holdning til en lignende etterforskning, som riktignok er vanskeligere fordi den mistenkte ikke har erkjent straffskyld.»
Avisen har fått nok av sendrektigheten, og ber om at noen snart våkner opp og gjør jobben sin.
«Etter seksten måneder burde det være mulig å vite om det er grunnlag for å ta ut tiltale eller ei.»
Bestill Kent Andersens store klimabok her!
Støtt Document
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]
Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629