– Vi gir verken student eller professor medhold, men anerkjenner og forstår at saken har blitt en stor belastning for begge, sier dekan Bente Wold. Foto: UiB.
Universitetet i Bergen «beklager sterkt», og betaler studenten som følte seg krenket av professoren i tyskervits-saken 10.000 kroner i erstatning.
Universitetet dekker i tillegg den tyske studentens advokatutgifter, som trolig er en langt høyere sum.
– Vi i fakultetsledelsen tar ikke stilling til innholdet i varselet. Vi gir verken student eller professor medhold, men anerkjenner og forstår at saken har blitt en stor belastning for begge, skriver dekan Bente Wold i en e-post til Khrono.
Studenten klaget i fjor på psykologiprofessor Svein Larsens vits om tyskere og historien om Herman Hesse og Der Steppenwolf.
I et referat fra et møte mellom ledelsen ved Det psykologiske fakultet, dekan Bente Wold og fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl på den ene siden, og studenten og dennes advokat Birthe Eriksen, heter det at dekan og direktør «poengterer at det er svært viktig å lære av denne prosessen og enda bedre å sikre at det ikke oppfattes eller oppleves som en belastning å varsle for fremtidige studenter og ansatte».
UiB skal beskytte studentens anonymitet
Mulig gjengjeldelse og det å sikre anonymiteten til studenten er også omtalt i referatet. Fakultetsledelsen skal vurdere flere tiltak i forbindelse med studiestart.
Khrono har spurt dekan Wold om dette betyr at man gir studenten fullt medhold:
— Vi beklager (som vi også har gjort tidligere) at studenten har hatt ubehagelige opplevelser i forbindelse med undervisning. Den store medieinteressen for saken har medført store belastninger for studenten, som langt overgår det studenter forventes å bli utsatt for når de bruker Si fra-systemet. Dette anerkjenner vi, og dette er grunnen til at vi gir hen økonomisk kompensasjon, skriver Wold.
— Hva med professoren? Dette er fortsatt ikke å regne som en «personalsak» som kan få konsekvenser for professorens stilling ved UiB?
— Vi i fakultetsledelsen tar ikke stilling til innholdet i varselet. Vi gir verken student eller professor medhold, men anerkjenner og forstår at saken har blitt en stor belastning for begge. Nå arbeider vi med å finne gode løsninger slik at begge skal kunne fortsette med å studere/arbeide ved Universitetet i Bergen så godt som mulig.
Uenige om beklagelse
Fakultetsledelsen beklaget overfor studenten allerede i fjor høst, men professor Svein Larsen og hans fagforening Forskerforbundet mente det ikke var noe å beklage. De oppfattet det som at professoren ble pålagt munnkurv.
Dekan Wold tok noe senere selvkritikk på UiB-ledelsens håndtering av saken.
Den tyske studenten har hittil ikke villet kommentere saken overfor media, men lørdag snakket 27-åringen ut i Bergensavisen BA (bak mur), under tittelen «Slik ble jeg mobbet av UiB-professoren».
— Jeg opplevde det som om hensikten var å nedverdige meg personlig og som student, samt å få frem professorens mening om at det var for mange tyskere ved fakultetet, forteller studenten.
— Jeg vil ikke skade noen, heller ikke professor Svein Larsen. Det eneste jeg vil er at det skal være trygt å varsle om kritikkverdige forhold som trakassering på UiB, sier den tyske studenten til BA.
Situasjonen hvor studenten følte seg trakassert fant sted i en forelesning i august i 2019.
Larsen skal ha fortalt om sitt eget forskningsprosjekt om turisme og i en sammenheng uttalt at «tyskerne har vært her før, og nå sniker de seg inn igjen».