Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mottak rapporten fra granskingsutvalgets leder Finn Arnesen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier unnskyld til de berørte etter at Nav-gjennomgang bekrefter at EØS-retten ble feilpraktisert.
– Granskingsrapporten bekrefter en systemsvikt hvor nær samtlige instanser gjennom en årrekke har sviktet på dette området. Det er ekstra alvorlig fordi konsekvensene for en del av de berørte har vært svært store, sa Isaksen.
Tirsdag fikk statsråden overlevert rapporten til granskingsutvalget om feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger ved opphold i annet EØS-land.
– Jeg vil som statsministeren og forhenværende statsråd også har gjort, gi en uforbeholden unnskyldning til de berørte, sa Isaksen.
– Det øverste politiske ansvaret ligger nå hos meg og fortsatt hos regjeringen. Vi, og jeg som ansvarlig statsråd, skal fortsette å rydde opp, sa han.
Isaksen opplyste at Arbeids- og sosialdepartementet allerede har satt i gang en rekke tiltak for å rydde opp etter feiltolkningen.
Deriblant er det satt ned et lovutvalg som skal gjennomgå trygdelovgivningen og forholdet til internasjonale avtaler med betydning for trygdekoordinering.
Han sier at noe av det sterkeste i Nav-rapporten er utvalgets beskrivelse av møtet med de berørte.
I sin gjennomgang sa statsråden at det vil bli lagt inn regelmessige møter i fagdialog og etatsstyringen for å sikre oppfølgingen av EØS-rettslige spørsmål.
– Risikoelementene knyttet til EØS-retten løftes opp som et særskilt punkt, sa Røe Isaksen.
Hans departement har lyst ut fire juriststillinger og planlagt konkrete tiltak for å heve kompetansen i departementet.
– Om lag 1.100 personer er rammet av urettmessige tilbakebetalingskrav siden 2012. Av disse har 849 fått omgjort vedtakene om tilbakekreving. Nav har utbetalt 56 millioner kroner. I tillegg er det slettet gjeld på 55 millioner kroner, sa statsråden.
Utover dette kan 3.000 personer være rammet av urettmessige avslag, stans eller avkorting.
– Om lag tusen har fått omgjort sine vedtak. Nav har som ambisjon at de innen utgangen av 2020 skal ferdigbehandle alle saker som har oppstått etter 1. juni 2012.
Torbjørn Røe Isaksen vil holde en egen redegjørelse i Stortinget om utvalgsrapporten.