I løpet av de siste dagene er det blitt kjent at 24 personer er koronasmittet i Moss. 16 av tilfellene kan spores til et selskap som ble holdt i Sarpsborg 19. juli.
Selskapet var en del av en tredelt bryllupsfeiring i Sarpsborg og Oslo, bekrefter kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss. Det var kun kvinner tilstede ved Folkets Hus på Greåker utenfor Sarpsborg ved «førfesten» for bryllupsfeiringen som senere fant sted i Oslo, skriver NRK.
Det er ikke normalt for norske bryllup å ha kjønnssegregerte feiringer. Vi forstår at dette ikke er nordmenn.
Utleieren av forsamlingslokalet, Inge Fjærvik, sier at de selv har satt en grense på 50 personer i lokalet for å kunne opprettholde én metersregelen. Men det var altså 100 kvinner tilstede.
Kommuneoverlege Kristian Krogshus sier at de fremdeles ikke har komplett gjesteliste:
– Arrangøren kan ikke gi oss et tall. Vi har ikke komplett gjesteliste over de ulike selskapene i forbindelse med bryllupet. På den første listen vi fikk, som gjaldt det første selskapet, sto det 25 navn. Det har vært flere gjester til stede. Så ved hjelp av å ringe til alle som er på listen, vil vi få oversikt, sier Krogshus til VG.
Men det er vanskelig å få tak i bryllupsgjestene som ikke overholdt den maksimale grensen for antallet deltakere, for de tar ikke telefonen når kommunen ringer. NTB skriver:
Han legger til at flere ikke tar telefonen når de ringer, og han oppfordrer alle som har vært på en av de tre brullypsfestene, om å ta kontakt med kommunen.
Ordføreren i Moss, Hanne Tollerud fra Arbeiderpartiet, er mest opptatt av at innvandrere ikke skal henges ut og at det ikke må jaktes på syndebukker. For hun tror ikke reglene er brutt, selv om det altså var dobbelt så mange tilstede som det burde ha vært for å opprettholde 1-metersreglen.
– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig, sier Tollerud, som vil unngå spekulasjoner, konflikt og splittelse.
– Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sier hun.
Silkehanskene er på og koronaen spres. For hvor jobber disse kvinnene som deltok på den kjønnssegrerte festen og nå ikke tar telefonen når kommunelegen ringer? På sykehjem?