Saken mot tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er ved å bli en merkesak for Trump-velgerne. De ser hvor langt systemet er villig til å gå og hvordan det aldri innrømer en feil. Det er full krig. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix
Dommer Emmett Sullivan som fikk pålegg fra en ankedomstol om å skrinlegge saken mot tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, nekter å bøye seg og ber domstolen se på saken en gang til.
Da ankedomstolen kom til at Justisdepartementet hadde rett og at saken måtte droppes, trodde alle at saken var over og at Sullivan ville kaste inn håndkleet i løpet av 48 timer.
Nå er det gått en måned og Sullivan nekter å gi seg.
Da Justisdepartementet ga beskjed om å droppe saken, nektet Sullivan å gi seg. I stedet engasjerte han en pensjonert dommmer i New York, Gleeson, til å skrive en betenkning.
Saken har hele tiden vært politisert, også innad i Justisdepartementet.
Da statsadvokaten som hadde saken, Brandon van Grack, forsto at saken kom til å bli avvist, reagerte han med raseri og sa opp i protest. Anti-Trump-medier utla dette som at rettsvesenet ble overkjørt av politiske hensyn.
Det er en helt fortegnet versjon.
Justisminister William Barr satte statsadvokaten i Missouri, Jeff Jensen,, til å gjennomgå Flynn-saken. Han fant ut at FBI hadde gransket Flynn fra august 2016, men ikke funnet noe. i januar ville FBI legge bort saken. Men da grep FBI-ledelsen inn. I et møte 4. januar diskuterte de hvordan de skulle få Flynn til å inkriminere seg selv. Dagen etter var møtet i Det hvite hus hvor man diskuterte hvordan man skulle ta Flynn.
Obama sa til FBI-sjef Comey: Pass på at du får tak i de riktige folkene.
Hvis en nasjonal sikkerhetsrådgiver skal tas ned er det viktig med pålitelige folk. FBI-agent Peter Strzok hadde vist at han tok signalene da han etterforsket Hillarys eposter. Han fikk med seg Joe Pientka. De intervjuet Flynn i Det hvite hus 24. januar.
Alle som avhøres av FBI blir på forhånd advart om at de kan bli siktet ut fra en regel som kalles 1001. Å lyve for FBI kan gi flere års fengsel. Men Flynn fikk aldri noen slik advarsel. Han trodde det bare dreide seg om en vennskapelig prat, det var ordet FBIs nestleder Andrew McCabe brukte.
Men det var et avhør. FBI-agentene satt med utskrift av Flynns telefonsamtale med den russiske ambassadøren. Det avslørte de ikke, men lot som om de ville vite av Flynn hva som ble sagt.
Det var en felle, men likevel sa agentene i ettertid at det virket som om Flynn var ærlig.
Det ble imidlertid ikke skrevet noe referat av samtalen. Alle avhør skal skrives ned etter kort tid. Hvis det ble gjort, er det kommet bort, og i stedet skrev man et nytt flere uker senere.
Jeff Jensen kom over dokumenter som viste at leder av kontraetterretningen Bill Priestap hadde skrevet notater hvor han dokumenterte at FBI-sjef James Comey, McCabe, Strzok og McCabes advokat, Liza Page, diskuterte hvordan de skulle få tatt Flynn.
Det var disse dokumentene som tippet saken. I tillegg har Flynns advokat Sidney Powell avslørt at Sullivan hadde begravet opplysninger som talte til Flynns fordel. Det har man ikke anledning til etter den såkalte Brady-kjennelsen.
Når Sullivan slåss og ikke vil gi seg, er det nok fordi han har Obama og Demokratene i ryggen. Obama kalte det å kaste ut tiltalen mot Flynn for et overgrep mot lov og rett.
Vi har kommet dit at det å avsløre et justismord kalles for et overgrep. Slik er Obamas USA.
VG og norske medier kjemper på Obamas side. VG følger Flynn-saken og dekker den som om ingen avsløringer har kommet for dagen.
Denne gang er det Yasmin Sfrintzeris som skriver som om Flynn var og er skyldig:
Tidligere i år ba det samme departementet om at saken mot Flynn henlegges – til tross for at generalen har tilstått lovbrudd.
VG overser glatt utviklingen i saken. Nå er justismord en ikke-sak. Flynn er skyldig til evig tid.
Fakta betyr ingenting.
Man undres om disse rettsprinsippene også vil bli forsvart på hjemmebane når det dukker opp en sak som er like politisert som Flynns er i USA.
Dommer vil overprøve ankedomstolens avgjørelse
Dommeren i saken mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn mener forkastingen av anklagene mot Flynn «truer med å snu opp ned på vanlig rettsprosess».
Judge in Michael Flynn Case Won’t Dismiss: Appeals to Full D.C. Circuit