Skjermdump fra Dagsrevyen 21 7. juli.
NRK gjentar i disse dager en påstand om at USA er det landet i verden som er hardest rammet av korona-pandemien i nesten hver eneste nyhetssending, både i radio og på TV.
«USA er på andre plass i verden med nesten 40 døde per 100.000 innbygere», het det i Dagsnytt i går. Så, litt senere, hadde man ombestemt seg. I Dagsrevyen 21: «Etter USA er Brasil det landet som er hardest rammet av pandemien».
USA har nå over 133.000 døde. Tallet er stort, men det er en loddrett løgn at landet er hardest rammet i verden. Landet er heller ikke på andreplass i døde per capita.
Dersom NRK hadde vært etterrettelig og journalistene hadde behersket elementær matte hadde kanalen fokusert på at Sverige – vårt naboland! – er hardere rammet enn USA.
Tygg på den: Vårt naboland Sverige er i ferd med å innhente Italia i dødsfall per capita! Begge har flere koronadøde enn USA. Det har også Belgia, Storbritannia, Spania, Frankrike, San Marino og Andorra.
I tillegg kommer at det som er oss nært, mentalt eller fysisk, normalt har høyere nyhetsverdi enn det som er fjernere. Og Sverige er i enhver forstand nær oss.
Men nå gjelder det å fokusere på USA, her byr det seg nemlig enda en mulighet til å kritisere president Trump.
Dette er listen over landene med flest koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere:
- San Marino – 123
- Belgia – 84
- Andorra – 67
- Storbritannia – 65
- Spania – 61
- Italia – 58
- Sverige – 54
- Frankrike – 46
- USA – 41
- Nederland – 36
Selv om vi tar bort smårusk som San Marino og Andorra ligger USA på 7. plass.
Er det ingen journalister på Marienlyst som behersker prosentregning? Eller lar NRK seg forvirre av smittetall? Det virker som om statskanalen utelukkende bygger sin konklusjon på at USAs smittestatistikk stiger – bare tirsdag ble det meldt om 60.209 koronasmittede siste 24 timer – men har de i det hele tatt forsøkt å sammenholde tallet med USAs innbyggertall?
Gjennomsnittsberegninger for de siste sju dagene viser at antall smittede nå øker kraftig i USA, skriver NRK.
Men smittetall kan ikke sees isolert fra testfrekvens.
USA har gjennomført vel 116.000 tester pr. million innbygger (11,6% av befolkningen) og ligger på 25. plass i testfrekvens, påpeker Kjell Erik Eilertsen, som har sett nærmere på både smittetilfeller og dødsfall:
Norge har gjennomført vel 65.000 tester pr. million innbygger (6,5% av befolkningen) og ligger på 45. plass i testfrekvens.
Her følger en liste utvalgte land rangert etter testfrekvens, med plassering.
UK 15.
Spania 24.
USA 25.
Belgia 27.
Italia 32.
Tyskland 43.
Norge 45.
Sverige 54.
Frankrike 99.
Brasil 105.
Det er verdt å merke seg at over halvparten av de 24 som har testet mer enn USA er lilleputtstater som Færøyene og ikke-stater som de britiske kanaløyene.
Målt etter smittefrekvens ligger USA og Brasil på hhv. 13. og 15. plass, og målt etter dødsfrekvens ligger USA på 9. og Brasil på 15. plass, konstaterer Eilertsen (tall fra Worldometer):
Alle de store vesteuropeiske landene med unntak av Tyskland, har høyere dødsfrekvens enn USA og Brasil. I tillegg har både Chile og Peru høyere dødsfrekvens enn Brasil. Så Brasil er ikke en gang det hardest rammede landet i Latin Amerika, noe man slettes ikke får inntrykk av fra den norske statskanalen, eller andre etablerte medier. Hvordan har journalistikk blitt så dårlig? Hadde Sportsrevyen holdt på slik ville jo alle reagert med latterbrøl. Omtrent som da Øyvind Johnsen kommenterte fotballkamper eller da Rolf Hovden var dritings i studio.
Jeg vil jo heller si at Belgia, UK, Spania, Italia, Sverige og Frankrike er de hardest rammede landene i verden, i nevnte rekkefølge. Mao. sentrale EU-land er de hardest rammede.
Da gjenstår bare et spørsmål, skriver Eilertsen; Hvor henter NRK sitt faktagrunnlag? Fra Faktisk?