Folk nyter sol, sommer og bading på Sørenga i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Norske forskere undersøker om soling kan ha effekt mot koronasmitte. – Det kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse, sier sjefforsker.
Over 140.000 nordmenn er med i den store koronastudien. Tre ganger har de svart på spørsmål om seg selv, livet og covid-19. I den siste runden er det flere spørsmål om soling, skriver NRK.
– Vi lurer på om det er noe positivt knyttet til soling, og det hadde vært veldig fint dersom vi fant ut noe som var nyttig for samfunnet. Noe vi kunne brukt i arbeidet mot viruset, sier forsker og lege Arne Søraas, som leder studien ved Oslo universitetssykehus.
Forskere flere steder i verden har spekulert på om vitamin D er spesielt bra nå i pandemiens tid. At det er noe spesielt med stoffet vi får når det ultrafiolette lyset fra solen treffer huden.
– Data kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse mot alvorlig covid-19, forteller Søraas.
Det er relativt lite publisert forskning om vitamin D i forbindelse med smitten. Noen studier finner ingen sammenheng. Andre studier antyder at det kan være en meget klar kobling.
En gruppe kinesiske forskere kom med en til nå upublisert studie i juni. Den konkluderer med at vitamin D reduserer virusmengden i infiserte celler fra mennesker.