– Kvinner er klokere, sier Ervin Kohn. Her fotografert sammen med statsminister Erna Solberg og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Flere kvinner enn menn mener at rasisme er et problem i Norge. Det skyldes at kvinner er klokere, ifølge Antirasistisk senter.
To av tre nordmenn mener at rasisme er et problem her i landet, ifølge en meningsmåling Norstat har utført for Vårt Land.
Avisen røper selv hvor den står: Frp-velgerne «erkjenner» bare delvis problemet, fastslår avisen. En mellomtittel slår fast at «Yngre erkjenner» problemet.
Undersøkelsen viser signifikante forskjeller mellom kjønnene: Mens tre av fire kvinner svarer at de opplever at rasisme er et problem, sier bare halvparten av mennene det samme. Én av tre nordmenn svarer at rasisme ikke er et problem i Norge.
Ervin Kohn, nestleder ved Antirasistisk Senter:
– Hvis det er slik at fire av ti nordmenn ikke erkjenner at rasisme er et problem, da har vi en jobb å gjøre.
Han mener vi må slutte å spørre om det finnes rasisme.
– Dette minner litt om det vi også så i #MeToo. Først må vi erkjenne at vi har et problem, og deretter må vi diskutere spørsmålet om hva vi skal gjøre.
– Frp-erne erkjenner bare delvis
Målingen viser ikke overraskende at de som stemmer SV og MDG sier unisont ja til at rasisme oppleves som et problem i Norge, mens de som stemmer Fremskrittspartiet «bare delvis erkjenner problemet», skriver Vårt Land, som dermed selv tar stilling – i det som skal være en nyhetsartikkel. 34 prosent av Frp-erne svarer ja på spørsmålet.
Formann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, sier at rasisme eksisterer også i Norge, men understreker at det eksisterer i mindre grad enn i andre land.
– I tillegg til rasismen i seg selv, er det to ting i debatten som jeg opplever som ganske farlig. Det ene er når enkelte prøver å importere USAs rasismeproblemer til Norge. Det andre jeg mener er farlig er når debatten har handlet om statuer.
Kohn: – Yngre er «framoverskuende»
Flere yngre enn eldre mener at rasisme er et problem:
Ervin Kohn mener det kan forklares med at eldre mennesker har mer å se bak på enn å se frem til, og at det handler om å være på riktig side av historien.
Eldre er i langt større grad tilbakeskuende, sier Kohn, som fremhever yngre generasjoner som «framoverskuende», men så sier han:
– Det er viktig at vi kjenner vår historie, hvis ikke er vi dømt til å gjenta feil.
Hvordan Kohn får dette resonnementet til å henge sammen vet han bare selv.
Kohn svarer slik når Vårt Land spør om forskjellen mellom kvinner og menn:
– Kvinner er klokere. Gapet mellom høyt utdannede kvinner og menn øker stadig. I mange kommuner er andelen høyt utdannede kvinner mer enn dobbelt så stor som andelen menn.