Sveriges utenriksdepartement opphever 30. juni reiserådet for ti land innen EU og Schengen. Reiserådet består for de øvrige, deriblant Norge og Danmark.

Fra 30. juni kan svenske statsborgere med myndighetenes velsignelse reise til Hellas, Kroatia, Spania, Italia, Portugal, Slovenia, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxembourg, opplyser utenriksminister Ann Linde.

På spørsmål om hvorfor Sverige fortsatt fraråder reiser til Norge og Danmark, viser hun til nabolandenes egne tiltak.

– Fordi man har denne typen beslutninger, sier hun og viser blant annet til karantenebestemmelsene.

Norske myndigheter har kun åpnet grensene for svensker som kommer fra Gotland, noe statsminister Erna Solberg har begrunnet med at smittespredningen på øya er under kontroll.

Dermed kan de fleste svensker ikke kunne reise til Norge i sommer uten å måtte sitte i karantene i ti dager rett etter ankomst.

Unntak for jobbreiser
Svensker på jobbreiser har imidlertid fått unntak og slipper karantene.

– Vi har hele tiden villet at EU skal ha en koordinert åpning av grensene. Vi ser jo at man er på gang med å åpne opp mer i EU-landene, og det kan jo komme innen denne ferieperioden, sa Linde på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

– Men vi tror ikke vi kommer til å kunne heve frarådingen for resten av verden i løpet av denne sommeren, sa hun videre.

Frykter for samarbeidet
Linde har tidligere advart om at det nordiske samarbeidet kan bli skadelidende som følge av at de andre nordiske landene åpner grensene for hverandre, men holder Sverige utenfor.

Også for reiser til land utenom EU og EØS forlenges reiserådene fram til 31. august.

Da koronapandemien rammet Sverige, ba det svenske utenriksdepartementet folk om å avstå fra ikke nødvendige reiser. Dette rådet gjelder fram til 15. juli og skal revurderes innen den tid.

Men reiserådet er ikke et forbud. Fortsatt er det opp til hver enkelt å bestemme.

Onsdag passerte antall koronarelaterte dødsfall i Sverige 5.000.

 

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.