Tusenvis av mennesker stimler sammen i finværet, og nyter uteliv i byene. Det er sol, det er sommer, det er livsglede. Men det er faktisk også en dødelig epidemi i omløp, noe mange ser ut til å ha glemt. Nå uttrykkes svært alvorlig bekymring fra en av landets fremste helseeksperter.
En tur i Oslo sentrum lørdag kveld ga tankevekkende inntrykk. Overalt stimlet folk sammen og hygget seg. Man sto tett i store grupper, mange klemte hverandre og opptrådte som i fjor på samme tid.
Men i juni 2019 var det ingen som hadde hørt om korona, covid19 og hva den ville bringe med seg av frykt, sykdom, lidelse og død verden over. Også i vårt eget land.
Etter noen måneder med «inneliv» og god kollektiv disiplin ser nå mye ut til å være tilbake i gamle spor. Det virker som om mange anser det hele for å være over. Særlig de unge later til å «ta hverdagen og livsgleden tilbake». «Lets´s dance».
Det tragiske ved situasjonen er at det kan være altfor tidlig.
For korona-viruset er fortsatt her. Det smitter like lett som før. Man blir syk på samme måte. Covid19 er like dødelig. Rallingen fra smittede som gisper etter luft på intensivavdeling, høres akkurat like fælt ut som i mars og april.
Den monotone surklingen fra respiratorene er den samme.
Forskjellen er at det nå er færre syke. Men det skyldes at befolkningen lojalt og i fellesskap gjennom flere måneder har overholdt smittevernregler fastsatt av myndighetene. Smittespredningen har avtatt dramatisk.
Nå oppheves disse reglene gradvis. De reglene som fortsatt finnes, følges mindre nøye enn før.
Det oppleves selvsagt som positivt at livet normaliseres. Men dette vi nå ser ute blant folk, lover ikke nødvendigvis så godt for de kommende månedene, for høsten og vinteren. Vi har ennå ingen vaksine som beskytter mot smitten, eller noen effektiv medisin som lindrer sykdommen om man smittes.
Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) er blant dem som ser med stor bekymring på situasjonen:
I en artikkel i VG advarer han folk mot å legge seg på latsiden i sommer. Han mener det kan ta minst tre år før vi ser slutten på covid-19.
Tre år!
«Jeg beklager. Dette er ikke over. Viruset er her og vil gripe sjansen og skape en voldsom epidemi hvis ikke vi er på vakt», sier han.
I kommentaren skriver overlegen at mange tror at epidemien er over.
«Andre igjen er lei av tiltakene og vil leve som normalt, skriver han, ifølge VG.
Han oppfordrer til fortsatt å ha smittevernreglene i bakhodet:
«De nye levereglene gjelder: Hold litt avstand til dem du møter, hold deg hjemme hvis du er syk, og hold hendene reine», sier Aavitsland til VG. Saken sto først i Fædrelandsvennen lørdag.
Siden mange synes å ha fortrengt de mest grunnleggende sider ved viruset, minner Aavitsland kort om hva det innebærer:
«Coronaviruset er livsfarlig»: Spesielt blant de eldre kan viruset være dødelig.
«Coronaviruset gjør deg smittsom før du vet at du er smittet»: Det tar gjerne fem dager fra smitte til man opplever første symptomer, men man kan være smittsom etter allerede tre dager.
«Coronaviruset kan smitte mange på kort tid»: Gjennom såkalte massesmittehendelser kan én person smitte svært mange mennesker for eksempel i selskap, på konserter eller på bar.»
Spesielt det siste punktet fremstår ekstra aktuelt og truende etter helgens «frislipp» i bygater, på strender, i parker osv.
I Østerrike var det et lite antall kelnere på én bar som intetanende fungerte som «superspredere». Hvor mange slike er det ute i gatene i for eksempel Oslo på disse lyse sommerkveldene? Det skal ikke så mange til, før vi er tilbake der vi var i april. Men da vil trolig befolkningen ha en vesentlig dårligere motivasjon for å gå i gang med en runde nummer to med restriksjoner og «inneliv». Det kan vise seg nesten ugjennomførbart.
Ifølge Aavitsland er det kun en vaksine som kan «redde oss», og gi oss tilbake en trygg hverdag. Dessverre tror han ikke vaksinen er rett rundt hjørnet:
«Vi vet ikke når vaksiner er klare, men det kan gå både tre og fire og fem år før vi har nok vaksine til alle nordmenn.»
Han deler til slutt noen tanker om hvordan samfunnet i fellesskap bør forholde seg fremover:
«Det vil kreve litt av oss. Det blir ikke noen festivalsommer i år og kanskje heller ikke neste år eller året deretter. Vi vet rett og slett ikke hvordan dette skal gå. Men en ting vet vi: Dette viruset kan gi nye, store bølger her hjemme. Det må alle være med å hindre», sier Aavitsland.
Spørsmålet er om befolkningen har den type tålmodighet og ansvarlighet som vil kreves.
Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!