Redaktør Lars Kristian Seierstad.
Redaktør Lars Kristian Seierstad i Stangeavisa legger seg paddeflat og beklager bruken av ordet «indianer». – Skaff deg litt ryggrad, sier en oppgitt Jon Helgheim (Frp).
Stangeavisa skrev en sak om barn i Holmlund barnehage som var ute og lekte et sted som lokalt blir kalt «indianerskogen». Avisen skrev at barna «jaktet på indianere» og lagde «indianerlyder». De lekte med andre ord cowboy og indianer.
Men da avisen fikk en kritisk reaksjon, la redaktør Lars Kristian Seierstad seg straks flat og beklaget ordbruken, skriver Nettavisen.
– Her er det bare å si unnskyld. Vi har ikke fulgt med god nok i timen, og tenkte ikke over at begrepet «indianer» kunne oppfattes som krenkende da vi brukte det i saken. Dette burde vi fanget opp og formulert annerledes, sier Seierstad i en artikkel i Stangeavisa.
Redaktøren vil ikke si om personen som klaget var en indianer eller ei.
– Vi har anonymisert kilden som klager til Stangeavisa, og jeg kan ut fra presseetiske hensyn ikke kommentere hvilken etnisk bakgrunn vedkommende har, sier Seierstad til Nettavisen.
At det skulle være brudd på presseetikk å opplyse om etnisiteten til en anonym kilde er i beste fall kreativt.
Noen av leserne har opplevd dette som krenkende og sårende, sier Seierstad, som viser til at «indianer» er tatt ut av norske ordbøker. Dette «underbygger» at det er en betegnelse som skal brukes, sier han.
Store norske leksikon fjernet begrepet i 2017, og endret det til «den amerikanske urbefolkningen». Språkrådet fraråder imidlertid ikke bruken av ordet.
Jon Helgheim mener beklagelsen er latterlig.
– Det er bare trist at debatten skal søles til på denne måten. Vi skal ha et sunt og konstruktivt antirasistisk arbeid. Men det er ikke noe problem å kalle en indianer for en indianer. Jeg har ikke hørt noen indianere som er opprørt over det begrepet.
Redaktører bør «skaffe seg en ryggrad», sier Helgheim.
– Hvis man drar denne linjen der helt ut, må vi slutte å snakke helt til slutt. Du kan finne og grave i betydningen av hvert enkelt ord, og noen kan alltids bli krenket for ethvert begrep. Men slik kan vi ikke holde på. Det er bare de på ytterste ytterkant som lager bråk av at noen har sagt ordet «indianer».
– Da må redaktørene skaffe seg litt ryggrad, og heller ta opp det som betyr noe, sier han.