Politimannen Erlend mener MDG-leder Bastholm fremstiller norsk politi som «rasistisk», noe han ser som så kunnskapsløse påstander og beskyldninger at han opplever det som skremmende. Han ber henne bli med på en patrulje i Oslo sentrum og få et innblikk i virkeligheten.
Det var i et innlegg i Dagbladet 3. juni at Une Bastholm uttrykte sine holdninger til norsk politi. Her antyder Bastholm at politiet i Oslo praktiserer rasisme når de er ute og patruljerer.
«…også i Norge har vi en diskusjon om etnisk profilering i politiets arbeid. Er det greit å stoppe folk som er mørke i huden langs Akerselva i Oslo og be dem om å legitimere seg oftere enn man ber folk som er hvite i huden om det samme?» spør Bastholm retorisk, Dagbladets artikkel.
Bastholm forklarer overfor Dagbladet at hun mener det er like naturlig at politiet «stanser to eldre kvinner like ofte som to unge menn med afrikansk bakgrunn dersom politiet er på jakt etter narkotikaselgere».
Uttalelsene fra MDG-lederen får politimannen Erlend (etternavn ikke oppgitt) til å reagere. Han mener Bastholm viser en grunnleggende mangel på innsikt og kunnskap om realitetene.
Erlend er tydelig på at politiet ikke skal forskjellsbehandle noen ut fra kritierier som hudfarge og annet, og at folk ikke må stanses av politiet uten grunn.
«Selvsagt skal alle kunne bruke byen fritt så lenge samfunnets spilleregler følges», sier politimannen.
Men han synes det blir problematisk når en norsk partileder fremstiller det som om slik forskjellsbehandling nærmest er en innarbeidet, daglig praksis i politiet.
«Jeg har i løpet av de seks årene jeg har jobbet som politibetjent ved patruljeseksjonen i Oslo sentrum, aldri selv sett eller hørt om tilfeller av at politiet forlanger fremvisning av legitimasjon vilkårlig og uten foranledning som kan gi saklig grunnlag for slikt. Selv ikke når politiet «er på jakt etter narkotikaselgere». Slik jobber vi ikke», sier Erlend.
Han understreker at han ser på rasisme som et alvorlig problem for dem som rammes av det. Men han mener Une Bastholm gir en virkelighetsbeskrivelse han på ingen måte kjenner seg igjen i. Han er rett og slett «skremt» av hva Bastholm kan få seg til å si.
«Jeg finner det dypt forstyrrende at en av landets topp-politikere fremsetter slike påstander forkledd som et etablert faktum. Dette vanner ut rasisme-begrepet og tar bort fokus fra de som faktisk opplever rasisme», sier Erlend.
Han presiserer:
«Bildet Bastholm maler av en politietat som systematisk diskriminerer og forskjellsbehandler basert på hudfarge, stemmer ikke.»
«Uansett er det en fornærmelse mot alle mine dyktige og engasjerte kollegaer som utrettelig og samvittighetsfullt står på hver dag i en tidvis krevende og farlig jobb i et forsøk på å gjøre hovedstaden litt tryggere for alle».
Han mener det er svært uheldig om det han kaller kunnskapsløse påstander blir etablert som «sannheter».
«Dette bidrar til å svekke befolkningens tillit til politiet og videre til ytterligere fiendtlig innstilling til politiet i miljøer hvor vi har mer enn nok utfordringer med dialogen fra før.»
Avslutningsvis ønsker han å bidra til at Une Bastholm tetter igjen enkelte av sine kunnskapshull. Han gir henne derfor en invitasjon:
«Dersom Bastholm ønsker en bredere innsikt i hvordan politiet ved patruljeseksjonen i Oslo arbeider med å blant annet «jakte på narkotikaselgere» eller kontrollere personer med med opprinnelse fra alle verdenshjørner, ønsker jeg henne oppriktig hjertelig velkommen til å bli med meg på patrulje i sentrum», sier politimannen Erlend fra Oslo.
(Sitatene i saken er noe forkortet av Document).
Nettopp mangel på innsikt og kontakt med virkelighetens verden er etter manges mening noe som kjennetegner Une Bastholm og MDG på flere områder. Ikke minst synes partiets til dels hysteriske «klimapolitikk» å være bygget på den type lettvinte holdninger og bristende kunnskap politimannen her påpeker.
Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!