Det er grupper som dette sikkerhetsloven er myntet på: Lee Cheuk-yan (andre f. v), formann for Hong Kong Alliance til støtte for Patriotiske demokratiske bevegelser i Kina viser sin støtte i 4.juni-museet til minne om blodbadet på Tiananmen i 1989, Bildet er tatt i Hongkong 20 mai. Slike grupper og museer vil få et kortvarig liv når sikkerhetsloven anvendes. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Scanpix
Kina vil fredag kunngjøre at det går over hodet på lokale myndigheter i Hongkong og innfører sikkerhetsloven som rammer terrorisme, forræderi, oppvigleri, løsrivelsesarbeid og utenlandsk innblanding.
Budskapet fra Beijing er klart: Nå blir det ikke ett land, to systemer, slik avtalen med Storbritannia lyder. Nå blir det ett land, ett system.
Hongkong-boerne har sett at utviklingen går i retning mer undertrykkelse i fastlands-Kina. De motsetter seg med nebb og klør en tilsvarende utvikling i sin by.
Demonstrantene klarte å påføre Beijing et prestisjenederlag i fjor. Det toppet seg da demokratiforkjemperne vant lokalvalget.
Men alle visste at «imperiet» kom til å slå tilbake. Nå er Folkekongressen samlet og med den som fikenblad trer man sikkerhetslover ned over hodene i Hongkong.
Loven kan true Hongkongs rolle som finanscentrum, en funksjon som har vært viktig for Beijing.
Det er bemerkelsesverdig at Beijing tør å utfordre Hongkong og den frie verden nå, som Kina har problemer med forholdet til andre land pga corona-pandemien.
USA har ikke stor tålmodighet med Kina i den nåværende situasjonen:
– Ethvert forsøk på å innføre nasjonal sikkerhetslovgiving som ikke reflekterer viljen til befolkningen i Hongkong, vil være høyst destabiliserende og vil bli møtt med sterk fordømmelse fra USA og verdenssamfunnet, sier Morgan Ortagus, talskvinne i USAs utenriksdepartement.
Hun mener at lovforslaget undergraver de løfter Kina ga før Storbritannia ga Hongkong tilbake til Kina i 1997.
Trump lover reaksjonPresident Donald Trump har også sagt at han vil komme med en uttalelse.
– Jeg vet ikke hva det er, fordi ingen vet ennå. Hvis det skjer, vil vi reagere svært kraftig, sier han. (NTB)
En konfrontasjon over Hongkong kan bli langt mer alvorlig og dyptgående denne gang enn i fjor.
USA har mulighet til å innføre sanksjoner og Pompeo har sagt at de vil gjøre det.
Beijings nerver virker i helspenn. De er redde for å tape ansikt og har straffet Australia hardt.
Hvis Kina akter å følge samme vei i forhold til Hongkong og USA, kan fremtiden by på overraskelser.