Xi Jinping snakker til WHO-kongressen via videolink 19. mai. Foto: Tingshu Wang/Reuters/Scanpix

Trump angripes fra alle kanter fordi han tar et oppgjør med Kinas ansvar for covid-19. Som vanlig brukes vikarierende argument: Trump forstår seg ikke på helse. -Alle må stå sammen i en krise.

Men kan man stå sammen med et diktatur som med viten og vilje slapp viruset ut i verden?

Det svarer ikke Trumps kritikere på.

Eksperter sier Trump gambler med den globale folkehelsa og viser en manglende forståelse for WHOs funksjon.

Devi Sridhar, som er professor i global helse ved universitetet i Edinburgh, sier Trump forsøker å avlede skylden for virusets enorme ringvirkninger i USA (NTB)

De samme kritikerne glemmer behendig at både Kina og WHO angrep Trump for innreiseforbudet han innført for Kina i slutten av januar. En stund senere også fra Europa. Det ble fremstilt som utslag av fremmedfrykt og rasisme av Demokrater som sa viruset ikke var noe å være redd for.

De samme kritikere som angriper Trump for å bagtellisere viruset, var de som gjorde nettopp det i januar, februar og helt inn i mars. Men de forholder seg ikke til virkeligheten. Kun egne fantasier.

Konflikten mellom Kina og resten av verden er alvorlig og vi har ennå ikke sett slutten på den. Å fremstille dette som en ekteskapskrange er under pari.

– Kina og USA krangler som et skilt ektepar, mens WHO er barnet som står fast i midten og ikke vil velge side. Trump forstår ikke hva WHO kan og ikke kan gjøre, sier hun til nyhetsbyrået AP. Hun viser til at organisasjonen kun setter internasjonale standarder, og at den drives av medlemslandene. (NTB)

Å rakke ned på den ene partens kvalifikasjoner og stille seg selv på utsiden, er klassisk hersketeknikk.  Trump er knapt tilkjent leseferdighet skal man tro pressen.

Gro Harlem Brundtland kunne ikke ha på seg at Trump roste henne for hennes håndtering av Kina da hun var WHO-sjef. Hun måtte sette ham på plass.

– Det siste vi trenger nå, er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale, felles globale institusjon. WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sier Brundtland i en skriftlig uttalelse.

Brundtland var WHO-sjef fra 1998 til 2003. (NTB)

Å ta avstand fra Trump er blitt en gymnastisk øvelse.

Heldigvis finnes det medier som gransker WHO og deres gjøren og laden. Logringen for Kina var ikke til å ta feil av.

– WHO har begrenset makt over av hva de kan kreve av land der utbrudd finner sted. De gir ekspertrådgivning – ikke håndheving ved lov, sier Michael Head, som er seniorforsker ved universitetet i Southampton. (NTB)

Bedrevitende forskere er universitetene fulle av. Det samme gjelder redaksjonene.

Disse forskerne stiller opp en ligning der Kina til slutt kommer best ut. De klarer ikke en gang innse at deres egne stillinger avhenger av at Trump vinner.

Forskningssjef Ole Jacob Sending ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier USA, så vel som WHO, kan stå igjen som tapere, om Trump gjør alvor av trusselen.

– Dette skaper usikkerhet og større vansker for WHO med å koordinere det viktige arbeidet som pågår nå. Det er en massiv forsknings- og utviklingsinnsats med ting som å få på plass vaksine, med å teste behandlingsmetoder og å samle sammen med forskning om spredning, sier Sending til NTB.

– Det vil også svekke USAs evne til å utøve innflytelse via internasjonale organisasjoner. Er du største bidragsyter, kan du påvirke i stor grad, forklarer han.

Ifølge Sending gir Trumps taktikk «mye mer spillerom» til andre aktører, for eksempel Kina, til å utøve innflytelse. (NTB)

Også Hilmar Mjelde i Bergen står klar til å psykoanalysere Trump.

– Å trekke seg ut ville være i tråd med både Trumps tenkemåte og faktiske politikk. Han reagerer hevnaktig overfor stater og organisasjoner når han misliker noe. (NTB)

Dekningen av Trump er preget av infantile trekk. Den barnslighet de tilskriver Trump, gjelder  i virkeligheten dem selv.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.