Mohammed Alshamrani (21) lot seg innrullere på flyakademiet i Pensacola for å begå terror mot amerikanere.

FBI klarte å låse opp Pensacola-terroristen Mohammed Alhamranis telefon selv om Apple nektet.

Justisminister William Barr og FBI-sjef Christopher Wray holdt mandag pressekonferanse om saudi-piloten som drepte tre og såret åtte på marinebasen Pensacola i Florida 6. desember 2019. Mye av oppmerksomheten kom til å handle om at et stort selskap som opererer fra amerikansk jord nekter å hjelpe amerikanske myndigheter.

Alshamrani handlet ikke alene. Han var del av Al Qaida på den arabiske halvøy, AQAP,  og var jihadist lenge før han kom til USA. Han fortsatte å kommunisere med AQAP etter at han kom til USA og fikk instruksjoner om angrepet helt opp til det skulle gjennomføres.

Alshamrani hadde to Iphones som han hadde med seg under angrepet. Han var så opptatt av at de ikke måtte falle i politiets hender at han avbrøt skytingen for å skyte mot telefonene.

Det betød at de inneholdt viktig informasjon. FBI ba Apple om hjelp og hadde rettslig kjennelse for at Apple måtte hjelpe dem.

“It was clear at the time that the phones were likely to contain very important information,» Barr said Monday. «Indeed, Alshamrani attempted to destroy both of the phones, even going so far as to disengage from the gunfight long enough to fire a bullet into one of the phones.”

“Unfortunately, Apple would not help us unlock the phones,» he added.

Ifølge FBI-sjefen søkte Alshamrani seg til flyakademiet i Florida for å kunne utføre en «spcial operation».

Alshamrani hadde spilt inn sitt testamente på telefonen. Det samme som AQAP offentliggjorde to måneder senere. For FBI er det viktig å få tilgang til bevismateriale så tidlig som mulig i tilfelle terroristen hadde hjelpere i USA. Men FBI mistet fire verdifulle måneder på å måtte gjøre jobben med å låse opp telefonene selv.

Basert på informasjonen de fant har USA gjennomført en aksjon mot et al Qaida-medlem i Jemen.

Barr brukte mye tid på å snakke om Apple. Samme historie utspilte seg etter terroren i San Bernardino i California i 2015.

President Trump har personlig henvendt seg til Apple-sjef Tim Cook for å få assistanse.

Barr sa det var totalt uakseptabelt at et stort selskap kan nekte å hjelpe politiet i oppklaringen av en alvorlig forbrytelse, og det en som fremdeles kan føre til mer skade.

Barr punkterte Apple da han sa at selskapet ikke har hatt skrupler med å være samarbeidsvillig overfor kinesiske og russiske myndigheter. Da har Apple gått med på å inkorporere teknologi som passer disse regimenes overvåkings- og kontrollbehov. Motsatt har de inaktivert apper som dissidenter bruker for å skaffe seg informasjon eller unngå overvåking.

Det Apple nekter en demokratisk valgt regjering, tilbyr de autoritære regimer, sa Barr.

Det var en knusende uttalelse som lot Apple stå ribbet tilbake.

Trump vurderer tiltak mot Big Tech både for deres politiske slagside, deres sensur og kontroll – trekk som minner om Kina – og har nevnt at han kan komme til å ramme dem på skattesiden.

Mange amerikanere får med seg Apples sabotering av politiet og det koster selskapet goodwill.

 

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.