Jacinda Ardern. Stillbilde: The Telegraph / YouTube.

«New Zealands statsminister Jacinda Ardern, hennes 25 statsråder og 34 departementssjefer går ned 20 prosent i lønn de neste seks månedene i solidaritet med folk som sliter under koronakrisen», kan vi lese i Document den 16. april 2020. Tør den norske regjering å vise at de reelt er med på «dugnaden»?

Nikolai Astrup (H) informerer før nedstengningen av Norge at regjeringen setter tak på den samlede lønnsveksten for 240 ledere i det såkalte lederlønnssystemet for statlige ledere for 2020. «Det er viktig at veksten i de statlige lederlønningene holdes på samme nivå som i arbeidslivet for øvrig», sier «vår» kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Dette representerer en minimal korreksjon. I den økonomiske situasjonen Norge og resten av verden står overfor i disse dager, er dette langt fra nok.

Statlige og kommunalt ansatte ledere sitter relativt sikkert i sine posisjoner – selv under en varslet økonomisk resesjon. Bedriftseiere og vanlige lønnsmottakere opplever derimot en høy risiko for at bedrifter går konkurs og at arbeidsplasser nedlegges – med permisjon eller oppsigelser som resultat.

Ledelsen i SAS følte presset, og varslet at ledelsen går ned 20 prosent i lønn. Nå har ledelse i stat og kommune fortsatt mulighet til å gå foran med et godt eksempel og kutte sine egne lønninger – i en svært vanskelig tid for mange bedrifter og deres ansatte i Norge.

Vi bør kunne kreve at alle ledere både i stat og kommune går ned i lønn for 2020, slik at ingen leder blir lønnet høyere 1,5 millioner kroner. Vi trenger et dugnadsløft i Norge nå, så dette bør gjelde alt fra vår Statsminister til sjefen for NRK.

Kringkastingssjef i NKR, Thor Gjermund Eriksen, tjente 5.185.479 kroner i 2018 (med NRK-lønn på 3.330.544 kroner og avtalefestet pensjonsutbetaling fra forrige arbeidsgiver på nesten 2 millioner). Vår statsminister, Erna Solberg, hadde 1.618.411 kroner i inntekt i 2018.

Det er på tide at ledere i stat og kommune – i tillegg til ledere for statssubsidierte virksomheter som MSM – legger seg på et lønnsnivå som lenger ikke ligger milevis over vanlige lønnsmottakere i Norge.

Jeg har ingen tro på at for eksempel Thor Gjermund Eriksen nødvendigvis ville sett seg om etter en ny jobb hvis hans lønn ble justert til 1,5 millioner kroner. Kanskje det eventuelt ikke ville være så mange nye arbeidsgivere som ville stå parat til å tilby Eriksen mer enn 1,5 millioner kroner likevel?

NÅ er det tid for å vise solidaritet med hele Norge – med vanlige folk og bedriftsledere som opplever reell stor utrygghet i møte med økonomiske konsekvenser av covid-19. NÅ er det tid for at alle ledere som sitter i trygge posisjoner, tar en realitetssjekk – og legger seg på et akseptabelt lønnsnivå som vil reflektere den situasjonen vi alle står overfor i 2020. Ledere i alle skjermede næringer bør nå kjenne sin besøkelsestid, og vise reell solidaritet med vanlige nordmenn.

Vår statsminister må på banen og vise nødvendig mot til å regulere lederlønningene i stat, kommune og statsfinansierte virksomheter til et tak på maksimalt 1,5 millioner kroner for 2020 – og deretter et maksimum nivå på 15 G fra 2021. Det burde være et privilegium å få anledning til å være leder i stat og kommuner i Norge. Lønn som toppleder på 15 G burde være mer enn nok for anstendige ledere som føler seg kallet.

En innsparing på budsjettene ved at ledere i stat og kommune gikk ned 20 prosent i lønn neste seks måneder i solidaritet med de som sliter under koronakrisen, kunne gått inn på koronafond for små frivillige organisasjoner – som skolekorps – som lider uforutsette tap som følge av pandemien i 2020.

 

Kjøp «Klanen» her!




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.