Spredningen av koronasmitte i restaurantlokaler kan avhenge sterkt av virkemåten til luftkondisjoneringsanlegget, viser undersøkelser fra kinesiske forskere: Samtlige gjester som ble smittet under et restaurantbesøk i Guangzhou den 23. januar 2020, satt i luftstrømmen fra airconditioningen.
Det går frem av en artikkel med tittelen COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020, som er offentliggjort i Emerging Infectious Diseases (EID) Journal. Tidsskriftet utgis av det amerikanske helsedepartementets Centers for Disease Control and Prevention (CDCP), som er den føderale folkehelsemyndigheten i USA.
I sammendraget av artikkelen, som er omtalt blant annet i New York Times heter det:
The airflow direction was consistent with droplet transmission. To prevent the spread of the virus in restaurants, we recommend increasing the distance between tables and improving ventilation.
I den aktuelle avdelingen av restauranten befant det seg gjester ved fem bord. Smittekilden, som etter besøket ble lagt inn med symptomer, befant seg ved det midterste bordet i luftstrømmen. Siden testet til sammen ni gjester ved samme bord og de to andre bordene i luftstrømmen positivt for koronaviruset, dvs. omtrent halvparten av personene i denne sonen.
Ingen andre som hadde befunnet seg i lokalene på samme tid og siden ble testet, utviklet symptomer eller testet positivt – i særdeleshet hverken personalet eller gjestene ved to andre bord rett i nærheten av smittekilden, men som altså ikke befant seg i luftstrømmen.
Luftkondisjoneringen kan sannsynligvis bære dråpesmitten mye lenger enn i dens fravær, lyder forskernes konklusjon.
Støtt Document
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]
Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629