Kinesere mottar jevnlig propaganda fra myndighetene, med Xi Jinping ved roret – som har opphøyd seg til samme nivå som Mao. Utlendinger bringer koronaviruset til Kina, heter det. Motviljen mot utlendinger er da også merkbar i det offentlige rom. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix.

Utlendinger bringer nå koronaviruset til Kina, påstår regimet i Beijing. Britene skal ifølge kinesiske myndigheter være øverst på listen av de utenfra som angivelig bringer covid-19 til Kina. Konsekvensen av dette er at utlendinger bortvises fra treningssentre, restauranter og hoteller.

Financial Times’ Asia-korrespondent Yuan Yang skriver:

Da jeg nylig gikk nedover gaten i Beijing, skrek en politimann mot meg: «Er du utlending?» Jeg hadde snakket på engelsk på telefon med en kollega.

«Hvilket land kommer du fra?» spurte politimannen, trakk frem telefonen sin og skannet ansiktet mitt med en politiapp. Jeg hadde støtt på en lignende app i fjor da jeg rapporterte fra den nordvestlige regionen Xinjiang, der overvåking brukes til å kontrollere den muslimske uigur-befolkningen.

Betjenten viste meg resultatene: Der var passfotoet mitt, passnummeret mitt og boligadressen jeg hadde registrert hos politiet. Alt var helt nøyaktig, og det var ingen algoritmisk favorisering av ansiktet mitt, som er av den typen kinesiske algoritmer for ansiktsgjenkjenning er trent opp med.

Utlendinger i Kina har de siste ukene blitt vist bort fra restauranter, butikker, treningssentre og hoteller, utsatt for skanninger, skreket til av lokalbefolkningen og unngått i det offentlige rom, skriver The Guardian.

I løpet av en uke har Kina bare rapportert om seks lokalt overførte koronatilfeller, men flere titalls som kommer fra utlandet.

For to uker siden rapporterte myndighetene om nærmere 600 importerte tilfeller siden utbruddet begynte. Den viktigste smittekilden skal være Storbritannia.

Observatører sier at fokuset på importerte tilfeller har ført til en økt motvilje mot utlendinger som noen sier har vært tiltagende i årevis.

Financial Times-korrespondent Yuan Yangs hvite venner er blitt stoppet, skriver hun, men venner som ser østasiatiske ut, forteller ikke om slike problemer. Selv har hun østasiatisk utseende.

Hun forteller videre at Beijing og flere andre steder i Kina nesten ikke rapporterer om nye lokale smittetilfeller lenger. Regimet kan skryte av at nesten alle de nye tilfellene av covid-19 er importert, og Storbritannia er angivelig verst.

Tidligere har Kina beskyldt amerikanske militære for å ha brakt viruset til Kina, som blant andre Daily Mail har skrevet om.

Leiligheter vil ikke bli leid ut til afrikanere nå, eller til andre utlendinger. Mange må flytte ut av sine boliger. Blant annet i regionen Saniuanly, hvor afrikanere får skylden for koronaviruset, melder nyhetsmediet NTD. Utlendingene blir testet for koronavirus, men ikke de lokale.

Det snakkes om rasisme mot kinesere i Vesten, og det er blitt iverksatt aksjoner i solidaritet med kinesere – av typen «hug a chinese». Men hvem har solidaritetsaksjoner med utlendinger som befinner seg i Kina? Xenofobien knyttet til covid-19 rammer også vestlige ektefeller, selv om de har kinesisk ektefelle og barn, som nødvendigvis er halvt kinesiske.

Dette fokuset på utlendinger gir liten mening, bemerker Yang:

Det skiller ikke mellom utenlandske statsborgere som har oppholdt seg i Kina gjennom utbruddet, eller, for eksempel kinesiske studenter som kommer tilbake fra New York. Den sistnevnte gruppen har mye større sannsynlighet for å bære koronaviruset med seg. Til tross for fokuset på utlendinger, gjelder de importerte tilfellene faktisk stort sett kinesiske statsborgere.

Men for regimet er det greit å ha andre å skylde på nå. Derfor skapes det også forvirring om hvor viruset egentlig oppstod.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.