Eva Joly etterforsket korrupsjon på høyt nivå i Frankrike. Foto: Lise Åserud/Scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen innrømmer at Norges Banks styre ikke kjenner hele kundelisten til Tangen og hans hedgefond. De vet ikke alle han har gjort forretninger med, eller hans metoder.

Korrupsjonsetterforsker Eva Joly sier til Dagsnytt at Nicolai Tangens forretninger må gjennomlyses: Det kan ikke være noen mørke kroker. Offentligheten må kjenne alle sider ved virksomheten til en som skal bestyre Oljefondet.

Tangen forsikrer at han følger lover og regler. Men det er lovene og reglene på Cayman Islands. Skatteparadiser.

– Vi har full tillit til Tangen og den informasjonen han har gitt oss. Vi har fått bred tilgang til informasjon om Tangens forretningsdrift og private økonomi, sier Olsen.

Men full tilgang til alle fondets klienter har ikke Olsen fått. De har heller ikke gjort undersøkelser av fondets investeringer og veddemål i markedet, slik Joly etterspør.

– Vi har ikke sett de fullstendige klientlistene, men Tangen har vært åpen rundt fondets plasseringer, sier Olsen.

– Har dere kun Tangens ord eller har dere gjort noen egne undersøkelser?

– Vi har tillit til Tangens etiske standard.

Norges Bank har ikke sett Tangens fullstendige klientlister: – Har tillit til hans etiske standard

I helgen reagerte opposisjonen på at Norges Bank har ansatt en ny leder som bruker skatteparadis,, både til sin virksomhet og sin personlige formue på fire-fem milliarder kroner.  Hadia Tajik (Ap) og Elisabeth Kaski (SV) reagerte og synes dette var svært umusikalsk. LOs Jørn Eggum reagerte også.

Sentralbanksjef Øystein Olsen innrømmer at de ikke har bedt om å få se hele kundelisten. De vet ikke hvem Tangen har gjort forretninger med eller på vegne av.

Olsen gjentok i helgen at det ikke var noen forbindelse mellom ansettelsesprosessen og turen til USA 14.-17. november, der 30 nordmenn, deriblant en tidligere og avtroppende oljefondsjef deltok. I alt hadde Tangen invitert 150 gjester. Hvem de 120 andre var vet vi lite om.

Sittende oljefondsjef Yngve Slyngstad og tidligere sjef Knut Kjær deltok og Slyngstad innrømmet at han diskuterte hvem som skulle bli hans etterfølger – med Tangen.

Olsen forsikrer at turen ikke hadde noen innvirkning på ansettelsesprosessen. Det gikk tre uker fra turen til Tangen ble kontaktet av hodejegerfirmaet Russel Reynolds. En av gjestene på turen, Frederik Sejersted, stilte opp som karaktervitne for Tangen. Han er regjeringsadvokat. I tillegg deltok Thorbjørn Røe Isaksen på seminaret, slik at også regjeringen er direkte involvert.

Leder for Representantskapet, Julie Brodtkorb, tok i helgen affære etter hvert som saken vokste i mediene.

Hun har innkalt den faste komiteen til møte tirsdag. Øystein Olsen hevdet han ikke visste om turen på forhånd og at den ikke har hatt noen betydning for ansettelsesprosessen. Det er uklart hva han legger i det.

Nå dreier fokus mot Tangens forretninger. Olsen sier de ikke har hatt full gjennomgang av kundelistene.

Det er vanlig ved overtakelse av et selskap at man utfører såkalt due diligence, som er en full gjennomgang. Man vil vite hva man kjøper.

En må anta at flere som var aktive i prosessen vil få søkelys på seg: Hva med hodejegerfirmaet Russel Reynolds? Kvalitetssikrer ikke et slikt firma kandidatene de foreslår ved å foreta full gjennomgang? Her står sentralbanksjefen på Dagsnytt og sier at de ikke ba om å få se hele kundelisten.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.