Fra et oljefelt i Midland, Texas. Foto: Nick Oxford / Reuters / Scanpix.

Amerikansk råolje ble mandag omsatt for under 5 dollar fatet, det laveste nivået noensinne. Etterspørselen er kraftig redusert og oljelagrene nesten fulle.

Prisen på olje av typen West Texas Intermediate (WTI) er dermed den laveste siden 1983, da handelssystemet åpnet, skriver Financial Times. Mandag falt prisen helt ned mot 4 dollar, før den tok seg opp til over 5 dollar igjen på en dag som var preget av kraftig turbulens i markedet.

Det lave prisnivået skyldes i utgangspunktet svekket etterspørsel som følge av koronakrisen. Den har falt med så mye som en tredel, ifølge avisen.

Siden salget går tråere, blir mye olje i stedet plassert i store lagre rundt om i verden. Årsaken til priskollapsen mandag er at flere oljelagre i USA er i ferd med å fylles opp, blant dem det viktige lageret Cushing i delstaten Oklahoma.

– Bekymringen øker for at lagre i USA vil gå tomme for kapasitet, heter det i en analyse fra den australske banken ANZ.

Nordsjøolje faller mindre

Siden kapasitetsproblemet er størst ved de amerikanske lagrene, er ikke prisen på nordsjøolje like sterkt berørt.

Dette fører til at prisforskjellen mellom nordsjøolje og amerikansk lettolje er blitt mye større enn normalt. Også WTI-olje for levering i juni har falt mindre enn tilsvarende olje for levering i mai.

Men selv om nordsjøoljen ikke er like hardt rammet av lagringsproblemet, synker prisen også på denne oljetypen. Nordsjøolje av Brent-kvalitet hadde falt 5,7 prosent til 26,5 dollar fatet mandag kveld, viser Bloombergs oversikt.

Samtidig falt hovedindeksen på Oslo Børs over 2 prosent.

80 prosent ned

Så sent som i januar kostet amerikansk lettolje over 60 dollar fatet, og prisen har siden da falt over 80 prosent.

I mellomtiden har ekstreme tiltak mot koronapandemien i en rekke land fått store deler av økonomien til å stanse opp. Ikke minst påvirkes behovet for olje av at store deler av flytrafikken er stanset.

– Verden bruker mindre og mindre olje, og produsentene merker nå hvordan det påvirker prisene, sier Bjørnar Tonhaugen i det norske analyseselskapet Rystad Energy.

Han legger til at produksjonen mange steder fortsetter som før, og at oljelagrene fylles opp dag for dag.

Oljeavtale

I forrige måned ble oljeprisfallet forsterket av at Saudi-Arabia og Russland ikke ble enige om forlengelse av en avtale om produksjonskutt.

Opec-landene, Russland og andre oljeproduserende land ble til slutt enige om en ny avtale for halvannen uke siden. Men det ventes ikke at den blir effektiv nok til å motvirke effekten av koronakrisen.

– Det har ikke tatt markedet lang tid å skjønne at Opec pluss-avtalen i sin nåværende form ikke vil være nok til å skape balanse i oljemarkedet, sier Stephen Innes fra selskapet AxiCorp.

(©NTB)

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.