Overgrep og henrettelser mot egne borgere, ikke minst homofile, kjennetegner regimet som nå anklager andre for å ikke være «humane». 

Regimet i Iran er kjent som et av verdens mest brutale og grusomme. Det rapporteres stadig om groteske henrettelser, tortur og overgrep i landet. Likevel presterer nå Iran å anklage andre for å være «inhumane» ved å ikke ile til med hjelp når regimet ber om det.

Iran er blant de land som er svært hardt rammet av korona-epidemien. Et nedslitt og underdimensjonert helsevesen har gjort sitt til at krisen er blitt ekstra tung å bære for befolkningen.

Ifølge VGs oversikt er det mer enn 82.000 smittede og godt over 5.000 døde i landet.

Mulla-regimet i Iran bruker enorme ressurser på kostbare militære eventyr i regionen, militær opprustning med investeringer i nytt, avansert utstyr blant annet fra Russland, samt et hemmelig og neppe særlig billig kjernefysisk prosjekt. Milliardene ruller, men til alt annet enn å ivareta befolkningen. Det har murret kraftig  rundt om i landet over disse prioriteringene.

Da blir det ikke så mye igjen i potten til å sørge for helse og sikkerhet i en epidemi-situasjon. Sanksjonene mot landet har selvsagt bidratt til å forverre det hele.

Nå er det neppe noen som tror at mullaene i Iran bryr seg nevneverdig om befolkningens helsesituasjon. Dette er et folk de undertrykker uten nåde og knapt bryr seg om hvordan har det.

Regimets bekymring for de mange korona-tilfellene i befolkningen er trolig begrunnet i at man frykter at dette kan antenne nye, folkelige opptøyer  mot presteskapet som så åpenbart vanstyrer landet.

For er det noe som virkelig kan engasjere denne typen regimer, så er det nettopp regimets egen sikkerhet. Alt annet er underordnet og ikke så vesentlig å bruke ressurser på.

Siden landet ikke selv makter å takle sine egne korona-utfordringer, har de ropt om hjelp til utenverdenen. De trenger utstyr og medisiner. Også Norge er blitt spurt.

E24 beretter at svaret de har fått, er nei. Både Norge og andre land har nok med egne problemer på dette området nå. Det iranske regimet står uansett neppe øverst på listen over dem man ønsker støtte.

«Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide hadde ingen ansiktsmasker og ventilatorer å sende til Iran. Den iranske ambassaden svarte med et rasende brev som gir USA og Donald Trump skylden for tragedien på hjemmebane», skriver E24.

Dette har fått presteregimet til å reagere med raseri. Man gir USA (selvsagt) skylden for det hele, og karakteriserer USA med uttrykk som «medisinsk terrorisme» og mangel på «humanisme».

Et iltert svarbrev fra Irans ambassade utdyper regimets syn på dette (noe forkortet av Document) :

«USAs økonomiske terrorisme mot den uskyldige iranske nasjonen har ført til medisinsk terrorisme, som stadig flere iranske COVID-19-pasienter i fare.»

USA har ifølge E24s artikkel et litt annet syn på hvem som har skylden for situasjonen Iran befinner seg i.

«Ifølge New York Times har (USAs utenriksminister) Pompeo kalt regimets håndtering «grovt inkompetent og livsfarlig». Han sier også kampanjen for å løfte sanksjonene, handler om at lederne vil ha penger, ikke bekjempe pandemien.

Irans øverste leder, Ali Khamenei, nektet i februar å motta medisinsk hjelp fra USA etter tilbud fra Trump og sa at viruset var «skapt av Amerika», ifølge New York Times.»

Iran krever imidlertid mer «humanisme». Ikke kun på vegne av seg selv, men for hele verden:

«Denne skamfulle oppførselen er ikke bare rettet mot én nasjon, men heller mot hele menneskeheten,» sies det fra Irans ambassade.

Det er temmelig spesielt å høre denne plutselige bekymringen for «humanisme», fra et land som er en versting på Amnestys liste over menneskerettighetsbrudd og grusomheter, og foretar fryktelige henrettelser i massiv skala. Få land henretter flere enn Iran, og knapt noen på så bestialsk vis.

Enkelte vil si at Iran med sitt utspill opptrer «frekkere enn flatlusa».

Den iranske befolkning fortjener støtte og sympati. Men dessverre står det nåværende presteregimet i veien for dette folkets ve og vel.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.