Sverre Strandhagen i Oslo Militære Samfund 26. mars 2019. Foto: Skjermdump

Sverre Strandhagen i Dagens Næringsliv har en original vri på de søksmålene som omverdenen anlegger mot Kina. Han tror ett av svarene Kina kan komme med er et motsøksmål mot Trump, senator Tom Cotton og «mange på amerikansk side» for å ha «forverengt informasjon om covid-19».

-Muligheten for gjengjeldelse er stor, skriver Strandhagen. Virkelig? Har amerikanerne kommet med falsk informasjon om virus? Eller er dette en slags spillteori der begge parter har svin på skogen? Dette lyder helt bizarrt.

Kinas ledere frykter å bli syndebukker 

Strandhagen skriver at DN har kilder som har «gode kontakter inn mot det kinesiske lederskap». Interessant.

Lovforslaget og de mange mulige søksmålene skal ha ført til stor uro i det kinesiske lederskapet.

– Frykten for massive søksmål er genuin og signifikant, ifølge DNs kilder som har gode kontakter inn mot det kinesiske lederskapet.

Beijing frykter å bli syndebukk, skriver Strandhagen. Han synes ikke å ha registrert at dette er straff som fortjent, men dveler heller ved hva Kina kan foreta seg.

Ett alternativ er å forsøke å blidgjøre USA. Tja. Det er Beijing som har nedsiden. Handelsavtalen på 250 milliarder står ved lag. Men Kina er tradisjonelt dårlig til å gi innrømmelser. Deler av regimet ønsker en tøffere linje mot USA.

Andre mulighet er at WHO renvasker Beijing. Strandhagen nevner ikke at det er det WHO har gjort til nå. Det var det som gjorde pandemien mulig.

Så kommer vi til tredje bizarre alternativ:

Men for det tredje kan Kina svare med samme mynt når det gjelder søksmål. Anklager om å forvrenge informasjon om covid-19 kan også rettes mot mange på amerikansk side, også mot Cotton og Trump. Muligheten for gjengjeldelse er stor.

Svare med samme mynt? Hvilke mynt skulle det være? Regimet har sluppet en pandemi løs på verden. Det synes ikke å ha gått opp for DNs kommentator, for han advarer «oss», Vesten, mot å gjøre Kina til syndebukk.

Derfor er vestlig jakt på erstatning og syndebukker risikabel. Konflikten mellom USA og Kina kan lett eskalere.

Konflikten kan eskalere hvis vi insisterer på at de skyldige skal stilles til ansvar.

Slik kan apologien for Kina gis et moralsk ansikt.

Er det ingen på desken i DN som tør å si at dette er under pari for en avis som vil være seriøs?

 




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.